«Μπλακ-άουτ» στην ιχνηλάτηση επαφών. Εκτός ελέγχου η διασπορά… ασφυκτιούν τα Νοσοκομεία

Sharing is caring!

Δεν λένε να «πέσουν» τα ημερήσια κρούσματα covid – Σοβαρά προβλήματα με την  ιχνηλατηση επαφών – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σύμφωνα με ειδικούς – Οι πλείστοι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, τα οποία δέχονται μεγάλη πίεση

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες η ομάδα ιχνηλάτησης επαφών λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον εντοπισμό και ενημέρωση των στενών επαφών.

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times η ομάδα ιχνηλάτησης αν και δουλεύει ασταμάτηταλόγω του μεγάλου αριθμού ενεργών κρουσμάτων δεν προλαβαίνει να ενημερώσει έγκαιρα τις επαφές. Διαδικασία η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε λειτουργήσει πολύ βοηθητικά για εξομάλυνση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και πολίτες που δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην διαδικασία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αρνούνται να δώσουν επαφές ή υποδηλώνουν άτομα, αναγκάζοντας τους ιχνηλάτες σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση… ασφυκτιούν τα νοσηλευτήρια»

Την ίδια ώρα η κατάσταση, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Αντρέας Κωστή, υπεύθυνος του θαλάμου covid στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι εκτός ελέγχου.

«Δυστυχώς δεν είναι άπειρες οι κλίνες, ούτε στη βραχεία νοσηλεία, ούτε στο νοσοκομείο, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι ταυτόχρονα, οπότε υπάρχει αναμονή», είπε και πρόσθεσε ότι, αν και δίνονται πολλά εξιτήρια καθημερινά και λειτούργησε την Τρίτη το βράδυ νέος θάλαμος ασθενών για κορωνοϊό, «έχει επίσης σχεδόν γεμίσει, γιατί την Τρίτη έγιναν 30 εισαγωγές».

Οι ασθενείς, συνέχισε ο Δρ. Κωστή είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών -με τον νεαρότερο χθες 22 χρονών– ενώ το 90% δεν έχει εμβολιαστεί». Είναι πολλής ο φόρτος εργασίας και αρκετοί έρχονται αργά, σε βαριά κατάσταση, έστω κι αν είναι σε νεαρή ηλικία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Διευθύντριας του Νοσοκομείου Αναφοράς, Δρ. Αμαλίας Χατζηγιάννη στη Cyprus Times η οποία επισήμανε ότι ο νεαρότερος ασθενής ήταν την Τετάρτη 19 ετών.

«Η αύξηση των νοσηλειών αντανακλά την αύξηση κρουσμάτων και σημαντικό είναι ότι γύρω στο 91% των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι ανεμβολίαστοι. Άρα το μόνο που μπορεί να βάλει φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας είναι ο εμβολισμός», είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας από το «μέτωπο» των εμβολιασμών μέχρι και τις 20 Ιουλίου, οι εμβολιασθέντες ενήλικες ξεπέρασαν το 70%.

πηγη: cyprustimes.com

Related posts