Thursday, July 18, 2024
Home » BBC: Πώς λειτουργούν οι βόμβες διασποράς που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

BBC: Πώς λειτουργούν οι βόμβες διασποράς που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

0 comment

Για «δύσκολη απόφαση» έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας την αποστολή των όπλων –Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορέψει τις βόμβες διασποράς λόγω του κινδύνου για τους αμάχους

Έντονη ανησυχία εκφράζουν πολλές χώρες για την απόφαση των ΗΠΑ να δώσει στην Ουκρανία βόμβες διασποράς. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα στείλουν τα όπλα στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια «πολύ δύσκολη απόφαση», ωστόσο το αποφάσισε επειδή «οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά».

Ωστόσο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία αντιτίθενται στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων.

Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορεύσει τις βόμβες διασποράς, λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους Ειδικότερα, πρόκειται για μία κατηγορία όπλων που περιέχει πολλαπλά εκρηκτικά μικρότερα βομβίδια, που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση. Επίσης, τα πυρομαχικά έχουν προκαλέσει διαμάχη για το ποσοστό αποτυχία τους. Τα ανατιναγμένα βομβίδια μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν, προκαλώντας θανάτους και ζημιές σε ανύποπτο χρόνο.

Πώς αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν τα συγκεκριμένα όπλα

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN ότι είχε μιλήσει με τους συμμάχους για την απόφαση, στο πλαίσιο μέρους πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση επικρίθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τη ζωή των αμάχων, ακόμη και πολύ μετά το τέλος της σύγκρουσης».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς που αποστέλλονται στην Ουκρανία αποτυγχάνουν πολύ λιγότερο συχνά από εκείνες που ήδη χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στη σύγκρουση. Όμως, το Σάββατο, ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την απόφασή της.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ερωτηθείς σχετικά σχολίασε ότι η χώρα του είναι μία από τις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση των όπλων αυτών και αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μιας από τις χώρες που πίεσαν για τη δημιουργία της σύμβασης δήλωσε ότι τα όπλα «αδιάκριτα, προκαλούν τεράστια ζημιά σε αθώους ανθρώπους, δυνητικά, και μπορούν επίσης να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις». Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την αντίθεση της Νέας Ζηλανδίας στη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, είπε.

Όχι στις βόμβες διασποράς αλλά ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της έχει «σταθερή δέσμευση» ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.

«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η ίδια.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις των βομβών – οι οποίες μερικές φορές παραμένουν αδρανείς για πολλά χρόνια.

Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι κατά της χρήσης των βομβών διασποράς και ότι παραμένει πλήρως συμμορφωμένος με τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υποχρέωσή μας βάσει της σύμβασης να ενθαρρύνουμε την καθολική υιοθέτησή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση, ενώ τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, που έχει υπογράψει τη συνθήκη, δήλωσε ότι ενώ δεν θα παράσχει τέτοια όπλα στην Ουκρανία, κατανοεί την αμερικανική θέση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν πήραν την απόφαση για την προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών ελαφρά τη καρδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Οι διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι βόμβες διασποράς θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διάσπαση των εχθρικών αμυντικών γραμμών και όχι σε αστικές περιοχές.

Η κίνηση του Μπάιντεν θα παρακάμψει τη νομοθεσία των ΗΠΑ που απαγορεύει την παραγωγή, χρήση ή μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με ποσοστό αποτυχίας άνω του 1%.

Ο Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 2,5%, ενώ οι ρωσικές έχουν ποσοστό αποτυχίας μεταξύ 30-40%, όπως είπε.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε επίσης επικριτικό, με έναν εκπρόσωπό του να λέει ότι «η χρήση τέτοιων πυρομαχικών πρέπει να σταματήσει αμέσως και να μην χρησιμοποιούνται σε κανένα μέρος».

Για «πράξη απελπισίας» μιλά η Ρωσία

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε την κίνηση ως «πράξη απελπισίας» και «απόδειξη της ανικανότητας μπροστά στην αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής “αντεπίθεσης”».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς με υπευθυνότητα «δεν αξίζουν τίποτα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι διεξάγουν έναν επεκτεινόμενο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, τέλος, με μία εκτίμηση του βρετανικού Sky News, η αποστολή του συγκεκριμένου βλήματος αναδεικνύει ότι τα πράγματα στο πεδίο της μάχης δεν βαίνουν καλώς για το Κίεβο. Η Ουκρανία ξεμένει γρήγορα από πιο συμβατικό πυροβολικό με τα αποθέματα εφοδιασμού στην Αμερική και αλλού να εξαντλούνται, επισημαίνει το μέσο.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More