Thursday, July 18, 2024
Home » Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.012 οι νεκροί από τον σεισμό, πάνω από 2 χιλιάδες οι τραυματίες

Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.012 οι νεκροί από τον σεισμό, πάνω από 2 χιλιάδες οι τραυματίες

0 comment

Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.012 οι νεκροί από τον σεισμό, πάνω από 2 χιλιάδες οι τραυματίες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 1.404 άτομα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής.

4635674197762438 image

Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους. Τα στενά σοκάκια έχουν κατακλυστεί από χαλάσματα. Έξω από ένα νοσοκομείο κείτονται περίπου 10 πτώματα, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ συντετριμμένοι συγγενείς θρηνούν.

«Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν», λέει ο Μοχάμεντ Αζάου. «Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται», συμπλήρωσε.

4635099130852464 image
Fadel Senna/AFP/Getty Images

 

4635099296670286 image
Abdelhak Balhaki/Reuters

 

Αναζητούν τρόπο επιστροφής δύο Κύπριοι πολίτες από Μαρακές, είναι καλά στην υγεία τους

Καλά στην υγεία τους είναι δύο Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται για συμμετοχή σε επαγγελματικό συνέδριο, στο Μαρακές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης ερωτηθείς για τυχόν παρουσία Κυπρίων πολιτών στις πληγείσες από τον δυνατό σεισμό περιοχές, στο Μαρόκο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκότσης, οι δύο Κύπριοι πολίτες αναζητούν μέσο επιστροφής για την Κύπρο και το θέμα χειρίζεται η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Λισαβόνα.

Πρόσθεσε ότι σε επαφή με την μικρή κοινότητα ατόμων κυπριακής καταγωγής (20-30 άτομα) που διαμένουν μόνιμα στο Μαρόκο, βρίσκονται οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Δημοκρατίας σε Μαρακές και Καζαμπλάνκα, χωρίς να έχει αναφερθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για ανταπόκριση σε ο,τιδήποτε ενδεχομένως προκύψει, κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.

https://politis.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More