Αποκαλύψεις για Κιβωτό: Οι μαρτυρίες για π. Αντώνιο κι η εμπλοκή της πρεσβυτέρας

Sharing is caring!

Ατελειώτο μοιάζει το κουφάρι της φρίκης και των αποκαλύψεων για το τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις πόρτες των δομών της Κιβωτού του Κόσμου και των συνηθειών του πατέρα Αντώνιου.

Καθώς στη δημοσιότητα συνεχίζουν και βγαίνουν σοκαριστικές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και περιστατικά ασέλγειας παιδιών σε δομές της ΜΚΟ, για ταξίδια στο εξωτερικό, για νυχτερινά μπάνια κ.ο.κ η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου ανακοίνωσε ότι αντικαθίσταται άμεσα η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το νέο ΔΣ θα γίνει «το ταχύτερο δυνατό με ανθρώπους υψηλού κύρους που θα διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά» αλλά παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ως βασική έγνοια «να μην καταρρεύσει η δομή και υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς αυτή και άλλες δομές, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες».

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Από αύριο, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων που κλήθηκαν από την Εισαγγελία.

Στον Alpha Ελλάδος μίλησε ένα πρόσωπο-κλειδί, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 19χρονου για πράξεις ασέλγειας και σεξουαλικής κακοποίησης από ιδρυτικό στέλεχος της «Κιβωτού». Για τη δωρεά της στην Κιβωτό του Κόσμου και τη στάση του πατέρα Αντώνιου, μίλησε η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, η χήρα του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

 

Χήρα Καρέλια: Η περίεργη συμπεριφορά Αντώνιου και πρεσβυτέρας όταν δωρίσαμε το ακίνητο

«Δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική  εποπτεία». Η Μίνα Σπυροπούλου- Καρέλια, δωρήτρια της δομής της Καλαμάτας μιλάει στο iefimerida.gr. Το 2018, όταν κανείς δεν είχε υποψιαστεί τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια και η κόρη της Ιωάννα αποφάσισαν να δωρίσουν στη δομή ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα  στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους, του καπνοβομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό  και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με computer, μεγάλη τραπεζαρία , playroom , επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κτλ.» λέει η κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια  στο iefimerida.gr επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο π. Αντώνιος και η σύζυγός του αδιαφορούσαν για την πρόοδο των εργασιών.

«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού. Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη όπως και το κάστρο αν θέλουν να τα πηγαίνουν. Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα αλλά απάντησε ο οδηγός τους – γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει  στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί ήταν απασχολημένη. Επειδή δεν μου άρεσε καθόλου αυτή  η συμπεριφορά  μίλησα με τον δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω. Αυτοί βέβαια δεν το έδωσαν γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιο όρο στη δωρεά . Τότε -πριν ακόμα πάρουν τις άδειες- έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μην χάσουν το σπίτι».

 

Ζητούσαν παπούτσια για τα παιδιά νούμερο 45

Τα  περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια έκπληξη. «Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ . Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μου είχαν ζητήσει  και νούμερο 45 και τους λέω ποιο παιδί φοράει 45; Αφού μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια. Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά».

 

Να έχει την εποπτεία το κράτος

Οι αποκαλύψεις για την κιβωτό έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και απέραντη λύπη για τα παιδιά στην κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια . Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θέλει το σπίτι της να παραμείνει στη δομή με κρατική εποπτεία. «Επιθυμία μας ήταν να γεμίσουν τα σπίτια με  παιδιά και να υπάρχουν υπεύθυνα άτομα για την διαπαιδαγώγησή τους και να περιβάλλονται από αγάπη που τόσο τους είχε λείψει. Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες εδώθησαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί», σημειώνει η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια.

Επιβεβαιώνει μάρτυρας

Στον Alpha Ελλάδος μίλησε ένα πρόσωπο-κλειδί, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 19χρονου για πράξεις ασέλγειας και σεξουαλικής κακοποίησης από ιδρυτικό στέλεχος της «Κιβωτού». Υποστηρίζει μάλιστα, ότι έγινε και προσπάθεια να εξαγοραστεί για να μη μιλήσει.

Ο νεαρός άνδρας ήταν ο άνθρωπος που επικαλέστηκε ο 19χρονος, καθώς έγινε αυτόπτης μάρτυρας άθελά του στην ασέλγεια που κατήγγειλε στις Αρχές. Και ο ίδιος είναι ηλικίας 19 ετών και έχει φιλικές σχέσεις με τον 19χρονο καταγγέλλοντα, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί στη δομή της Αθήνας.

«Το περιστατικό με το συγκεκριμένο παιδί, τον φίλο μου ήταν περίπου 13 με 14 Αυγούστου που εντάξει πιο πριν κιόλας μιλάγαμε, κάτι λέγαμε, εγώ εντάξει δεν πίστευα εννοείται τίποτα… Μετά μου ζητήθηκε να πάω φαγητό σε αυτό το στέλεχος της Κιβωτού πήγα εκείνο το βράδυ, άνοιξα την πόρτα χωρίς να χτυπήσω και είδα αυτό το περιστατικό με τον φίλο μου και με αυτό το στέλεχος, δηλαδή ότι ρε παιδί μου τώρα πώς να το πω… όπως το είπα και στην κατάθεση μου δηλαδή….»

«Μετά ακολούθησαν αλλά μετά… Εντάξει εννοείται μεσολάβησε το σοκ κι αυτά… Δεν μπορούσα να καταλάβω τι γίνεται. Μετά την άλλη μέρα, επειδή είχε καταλάβει αυτό το στέλεχος ότι ήμουνα εγώ γιατί μπήκα και άφησα το φαγητό, την άλλη μέρα προσπάθησε και έλεγε ότι “να πάω να βγάλω τραπεζικό λογαριασμό”. Εγώ έλεγα “γιατί;”. “Να ξέρω ‘γω έρχεται το στρατιωτικό σου να σου βάλουμε λεφτά και το ένα και το άλλο. Εντάξει εγώ κατάλαβα, λέω εντάξει τώρα, λέω δεν γίνεται αυτό λέω γιατί σε άλλα παιδιά δεν το κάνει και το κάνει μόνο σε μένα ρε φίλε τώρα ξέρω ‘γω;

Τέλος πάντων, εγώ το πήρα ως δωροδοκία, να με δωροδοκήσει για να κλείσω το στόμα μου να γλυκαθώ από τα λεφτά έτσι; Από τα τόσα χιλιάρικα. Εντάξει τώρα τι να πω εγώ… Μετά από μία εβδομάδα εξαφανίστηκα, έφυγα, αλλά εντάξει ασχοληθήκανε πάρα πολύ μαζί μου και γι’ αυτό κιόλας ήμουνα ο πρώτος που ήθελα να συναντηθώ με την Εισαγγελέα ανηλίκων» πρόσθεσε στη συνέχεια ο μάρτυρας «κλειδί».

«Τώρα εγώ έχω δώσει εφτά σελίδες κατάθεση έτσι; Από ‘κει και πέρα τι να σας πω ότι είμαι μάρτυρας που είδα τον φίλο μου; Ναι εννοείται γιατί δεν ήθελα να το πιστέψω ότι γινόταν αυτό επί δύο χρόνια έτσι;» συνέχισε ο νεαρός.

Σε ερώτηση για το αν ο καταγγελλόμενος κακοποίησε σεξουαλικά και άλλα παιδιά στην «Κιβωτό του Κόσμου», ο 19χρονος απάντησε: «Δεν ήμουν πουθενά αλλού μάρτυρας αλλά εντάξει ακούγονται πάρα πολλά τώρα τι να σας πω. Τώρα σίγουρα για έναν δύο μπορεί τα άλλα εντάξει… Ο συγκεκριμένος ξέρει που το έκανε έτσι ; Ξέρει που τα έκανε…Το παιδί επειδή του πλήρωνε κάποια ενοίκια επειδή έβαζε κάποιο από την οικογένειά του να δουλεύει και αυτά τον συνέφερε δηλαδή εντάξει δεν μπορεί να μιλήσει γιατί εγώ τον βοηθάω Κατάλαβες οπότε εντάξει υπήρχε και αυτό…»

Η πρεσβυτέρα γνώριζε

H εκπομπή Live News του MEGA φέρνει στο φως όσα καταγγέλλει συγγενής του 19χρονου που κατέθεσε στις αρχές και έβαλε στο «κάδρο» τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Όπως υποστηρίζει ο συγγενής του πρώην φιλοξενούμενου της Κιβωτού του Κόσμου, η πρεσβυτέρα γνώριζε το όσα συνέβαιναν.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει «αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό».

«Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα. Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει:

«Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί;» και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και της απάντησε «πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί».

«Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα».

 

Τι αναφέρει συγγενής του 19χρονου

«Είχαν πάει για μπάνιο και έβαλε τα χέρια του μέσα και του έπιανε τα γεννητικά όργανα», μέσα στη θάλασσα.

«Κανά δύο φορές πήγε ο μικρός, πλησίασε στον υπολογιστή, αυτός αθώος, χωρίς να έχει κάτι στο μυαλό του, και όταν τον είδε έκανε σαν τρελός ” δεν θα ξανακουμπήσεις, δεν θα ξανακουμπήσεις” σε αυτό το ύφος.

«Το παιδί από την μία τον αγαπάει, τον λατρεύει, τον σέβεται, δεν μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του, και από την άλλη νιώθει απογοήτευση και ” πώς μου το έκανε αυτό, γιατί, γιατί”.

«Έτσι έλεγε όταν μας τα αποκάλυψε».

 

 

Related posts