Ανάπτυξη του πρώην ΚΕΝ Πάφου.

Sharing is caring!

Ο χώρος του παλιού ΚΕΝ Πάφου ανήκε στην ιδιοκτησία της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας. Μετά τα γεγονότα του 2013 και τη διάλυση της εν λόγω Τράπεζας, ο χώρος περιήλθε στην κατοχή της Τράπεζας Κύπρου. Στο τεμάχιο, που καταλαμβάνει έκταση πέραν των είκοσι εφτά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όλα τα υπάρχοντα σήμερα κτήρια είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα, γεγονός που απέβη σωτήριο για το δήμο μας και εξηγούμαι. Αν επιτρεπόταν η κατεδάφιση των κτηρίων, θεωρώ ότι, πολλές θα ήταν οι αναπτυξιακές εταιρίες που θα αγόραζαν το συγκεκριμένο φιλέτο για να το μετατρέψουν σε μια μεγάλη οικιστική και εμπορική περιοχή, με στόχο το μεγάλο κέρδος. Η εκφρασθείσα πρόθεση της τότε Λαϊκής Τράπεζας να το αναπτύξει η ίδια, δημιούργησε επιπλέον βαρίδια για το τεμάχιο. Ο Δήμος βάσει συμφωνίας, σε τέτοια περίπτωση, θα εξασφάλιζε αντισταθμιστικό όφελος, την κατοχή των χώρων του διοικητηρίου και του φρουραρχείου, συν κάπου διακόσιες χιλιάδες λίρες. Αυτό το δεδομένο δεν περνούσε απαρατήρητο σε όσους έκαναν σκέψεις να αγοράσουν το τεμάχιο.

Το 2017 με το νέο δημοτικό συμβούλιο, η ενασχόληση, τόσο του γράφοντος όσο και της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου, ήταν έντονη. Ανάλογες ήταν και οι πιέσεις προς το δήμαρχο για εντατικοποίηση των προσπαθειών απόκτησης του χώρου από το Δήμο. Δεν ήταν λίγες οι παρεμβάσεις μου, τόσο μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και μέσα από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τις τοπικές εφημερίδες. Ομολογώ, πολλές φορές έντονες παρεμβάσεις. Σε κάποιο χρονικό σημείο ενεπλάκη, μετά από ενέργειες μου και η Μητρόπολη Πάφου, η οποία θα βοηθούσε, τόσο οικονομικά όσο και διαδικαστικά στην επίτευξη του στόχου μας. Δυστυχώς, η εμπλοκή της εκκλησίας δεν καρποφόρησε, ενώ η στάση του ιδιοκτήτη φαινόταν άκαμπτη αφού αξίωνε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, για να πουλήσει το τεμάχιο.

Πριν λίγους μήνες, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις κατάφερε ο δήμος Γεροσκήπου να συμφωνήσει με την Τράπεζα Κύπρου στην εξασφάλιση του χώρου έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε με πληρωμή προκαταβολής πέντε χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα και ταυτόχρονη κατάθεση του συμφωνητικού εγγράφου στο κτηματολόγιο για διασφάλιση της απόκτησης του ακινήτου. Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος, δεν έχει τα λεφτά, μπορεί μόνο να τα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού από κάποια εμπορική Τράπεζα. Ζητούμενο για μας είναι οι καλύτεροι όροι αποπληρωμής του δανείου.
Θεωρώ ότι η ως άνω κίνηση είναι προς το συμφέρον του Δήμου, αν ληφθούν υπόψη: (α) Οι μεγάλες στεγαστικές ανάγκες του δήμου, τόσο για τις υπηρεσίες του όσο και για δημιουργία βασικών έργων υποδομής που τόση ανάγκη έχει ο δήμος. (β) Πρόκειται επίσης για ένα ιστορικό τεμάχιο στο κέντρο του Δήμου και αποτελεί τη φυσική προέκταση προς τα βόρεια, του σημερινού δημαρχείου, της Κ. Βρύσης και της Λαϊκής Γειτονιάς σαν ένας πλέον ενιαίος χώρος.
Δεν μπορεί παρά να αποτελεί όμως δυσάρεστη έκπληξη, η πολύ πρόσφατη πρόταση για ανάπτυξη τμήματος στην βορειοανατολική πλευρά του τεμαχίου, που έχει υποβάλει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν πιστεύω να ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Οργανισμός προτίθεται να ανεγείρει κατοικίες, κάποιες εκ των οποίων θα παραχωρήσει στο Δήμο. Ο Δήμος θα μπορεί να τις πουλήσει και να εξασφαλίσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Θα αποτελεί δηλαδή ένα είδος Αντιπαροχής.
Εκφράζω την αντίθεσή μου προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρώ ότι προέχει η εξασφάλιση του δανείου για το τίμημα αγοράς και η κατοχύρωση ενός βιώσιμου τρόπου αποπληρωμής για τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Το τεμάχιο θα πρέπει να διαμορφωθεί σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής στάθμης, που να θυμίζει την ιστορία του ίδιου του χώρου, αλλά και του Δήμου μας. Είναι γνωστό ότι σε παλαιότερες εποχές λειτουργούσε σαν μεταξουργείο. Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να διαχειριστούμε το χώρο αποσπασματικά. Μέσα από δημόσια διαβούλευση η τοπική κοινωνία πρέπει να προβληματιστεί και να καθορίσει το γενικό πλαίσιο ανάπτυξης, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα χρειαστεί η εμπλοκή επαγγελματιών για συγκεκριμενοποίηση του προσδοκώμενου αποτελέσματος.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουμε αποσπασματικές και πανάκριβες λύσεις, να αναδείξουμε τον πλούτο των υπάρχοντων διατηρητέων κτηρίων και τελικά να επιτρέψουμε και στους δημότες των επομένων γενεών να δημιουργήσουν στο χώρο. Ας μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπως στο αγρόκτημα της Γεροτζηπιάς. Αν και παρήλθαν είκοσι χρόνια από τότε που εκμισθώθηκε στο Δήμο, δεν έχει προωθηθεί κάτι ουσιαστικό, αφού σπαταλήθηκαν αφενός πόροι σε αχρείαστες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου και αφετέρου εγκλώβισαν το Δήμο σε ασύμφορες οικονομικά λύσεις. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες των πρόσφατα έντονων αντιπαραθέσεων στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο για να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των εκατόν χιλιάδων ευρώ για το αυτονόητο, σωστικές εργασίες δηλαδή στα ετοιμόρροπα κτήρια και περίφραξη για προστασία του χώρου. Συμπερασματικά η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί όραμα αλλά και σύνεση σε κάθε κίνησή μας.
Είναι, εν κατακλείδι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, ο χώρος του πρώην ΚΕΝ Πάφου να αποτελέσει το «προζύμι» για επιτυχή έκβαση μιας βιώσιμης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος των Ιερών Κήπων, μαζί με πολλές κοινότητες της περιοχής, μπορούν στα πλαίσια μιας ισότιμης συμμετοχής να συνδημιουργήσουν προς όφελος των πολιτών τους. Οπωσδήποτε όμως σε ένα νέο πλαίσιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το κεντρικό κράτος να αντιλαμβάνεται ότι μόνο η κατακόρυφη αύξηση των πηγών εσόδων θα απογειώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι οι πολιτικές σκοπιμότητες.

Αντώνης Τρακκίδης, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου, Δημοτικός Σύμβουλος,
Πολιτιστική Επιτροπή Δήμου Γεροσκήπου.

Related posts