Άλλα ο Προδρόμου, άλλα ο Σαββίδης… Μπαλάκι η ευθύνη για την δίωξη του Γαβριήλ

Sharing is caring!

Θύελλα αντιδράσεων και… αλαλούμ σε σχέση με την πειθαρχική δίωξη του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ, ο οποίος κινδυνεύει με απόλυση αναφορικά με τους πίνακες του που προκάλεσαν αίσθηση, με το μπαλάκι της ευθύνης να πηγαίνει και να έρχεται μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Νομικής Υπηρεσίας.

Πριν κοπάσει ο σάλος με το σκίσιμο των σελίδων από βιβλίο των Αγγλικών για την ιστορία του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου ο Πρόδρομος Προδρόμου δέχθηκε έντονες επικρίσεις, η δίωξη του καθηγητή της τέχνης έρχεται να στήσει εκ νέου τον υπουργό Παιδείας στον τοίχο, με τον ίδιο ωστόσο να ρίχνει το μπαλάκι στην Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος είχε αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως, «αυτή ήταν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να τη σεβαστούμε», ο Γιώργος Σαββίδης υπέδειξε ότι «η νομική υπηρεσία εξετάζει ποινικές ευθύνες αποκλειστικά», προσθέτοντας πως «η δίωξη για πειθαρχικά θέματα αφορά την αρμόδια αρχή».

Ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για «πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η πειθαρχική δίωξη του», τονίζοντας πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε ποινικό θέμα για να εμπλακεί η Νομική Υπηρεσία.

«Διαφωνούμε με την πειθαρχική δίωξη»

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ για το θέμα, αναφέρει πως, διαφωνεί με την πειθαρχική δίωξη οποιουδήποτε για το προσωπικό καλλιτεχνικό του έργο, όσο κι αν το θεωρεί κάποιος προσβλητικό.

Όπως επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, «η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και η γενναία κριτική της, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας και δεν τα επικαλούμαστε επιλεκτικά, όπως κάνουν σήμερα πολλοί όψιμοι “υποστηρικτές” της».

Σημειώνει ακόμα πως «πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε και το γεγονός ότι η διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας σε ανάλογες περιπτώσεις, που μπορεί να αφορά καθήκοντα διευθυντή σχολείου, προβλέπεται από τους κανονισμούς που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει».

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «από την πλευρά μας δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να εργαστούμε για τη διόρθωση και τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών αυτών».

Ζητά παραίτηση Προδρόμου το ΑΚΕΛ

Θέμα για το σχίσιμο σελίδας από συγκεκριμένο βιβλίο ενέγραψε σήμερα το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Παιδείας της Βολής με τον Χρίστο Χριστοφίδη να δηλώνει ότι ο Υπουργός Παιδείας «πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του».

Ο Βουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, μετά την συνέδρια της Επιτροπής ανάφερε ότι θεωρούν το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που άπτεται του περιεχομένου της παιδείας αλλά και της προσέγγισης του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

«Μετά το πρωτοφανές άδειασμα του Υπουργού Παιδείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το εξαιρετικά σπάνιο, μετά από συνάντηση Προέδρου με Υπουργό, να εκδίδει ανακοίνωση η Προεδρία και να κακίζει τι πολιτικές αποφάσεις του, είχαμε σήμερα ακόμα ένα πρωτοφανές θεσμικό άδειασμα. Την διάψευση από το Γενικό Εισαγγελέα των ισχυρισμών του κ. Προδρόμου, ότι η δίωξη κατά καθηγητή – ζωγράφου είναι υπόθεση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο κ. Προδρόμου αρνείται τουλάχιστον με θάρρος και παρρησία ν’ αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του. «Για το κυνήγι εικαστικών έργων τα ρίχνει στην Νομική Υπηρεσία, για το μεσαιωνικό σχίσιμο σελίδων βιβλίων τα ρίχνει στους γραφειοκράτες του Υπουργείου, για την εν γένει αυταρχική και οπισθοδρομική του συμπεριφορά καλύπτεται πίσω από τους πάντες, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όλα ήταν δικές του πολιτικές αποφάσεις».

Ο κ. Προδρόμου εκφράζει μια εντελώς οπισθοδρομική και αυταρχική νοοτροπία στο εκπαιδευτικό σύστημα πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης λέγοντας ότι αυτή η νοοτροπία απειλεί την παιδεία και τον πολιτικό μας πολιτισμό.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος πολιτικής ευθιξίας και σεβασμού, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του», ανέφερε.

«Απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη απόφαση»

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα «θεωρεί απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε δίωξη του εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, για πίνακες που ζωγράφισε στον ελεύθερο του χρόνο και όχι εν ώρα καθήκοντος».

Επισημαίνει ακόμα πως, «η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης και το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό. Αυτή η έκφραση δεν μπορεί να διώκεται και τα θεσμικά όργανα του κράτους δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εργαλεία καταπάτησης της ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης».

Το ΔΗΚΟ λέει επίσης πως, «η δίωξη Γαβριήλ στέλνει εντελώς λανθασμένα, αντιδημοκρατικά και αντιευρωπαϊκά μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει τις κατηγορίες».

reporter

Related posts