Thursday, July 18, 2024
Home » 355 πυρκαγιές σε παράνομους σκυβαλότοπους μέχρι τα τέλη Ιουνίου

355 πυρκαγιές σε παράνομους σκυβαλότοπους μέχρι τα τέλη Ιουνίου

0 comment

355 πυρκαγιές σε παράνομους σκυβαλότοπους μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Μέσα σε έξι μήνες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε355 περιπτώσεις πυρκαγιών σε παράνομους σκυβαλότοπους, χώρους απόρριψης αποβλήτων, χωράφια, ανοικτούς χώρους, οικόπεδα, ακόμα και σε κοίτες ποταμών όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Ο Πάμπος Τήλλυρος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι ο κυριότερος λόγος που καίνε τους σκυβαλότοπους είναι είτε για να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων, να κάψουν τεκμήρια/ αποδείξεις, είτε ακόμα και από αυτανάφλεξη. Το ανησυχητικό είπε είναι ότι το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Σε έναν πόλεμο θα έχεις και απώλειες, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πυρκαγιά σε σκυβαλότοπο που δεν κατασβήστηκε άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Πρόσθεσε ότι όσοι ασχολούνται με την κατάσβεση πυρκαγιών καταπονούνται σωματικά και ψυχολογικά.

Στη συνεδρίαση όπου εξετάστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των παράνομων σκυβαλότοπων, ηΥπουργός Περιβάλλοντος κλήθηκε να απαντήσει και σε σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα συνέπεια των πυρκαγιών. Πρώτα η Υπουργός παρουσίασε το πλάνο έξι δράσεων του πλαισίου για τον καθαρισμό των παράνομων και ανεξέλεγκτων χώρων απόρριψης αποβλήτων στους Δήμους και Κοινότητες, όπου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ξεκινά τη χρηματοδότηση του καθαρισμού των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών.

Ακολούθως, απάντησε στα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη όπως το θέμα των πτητικών μέσων, την ενίσχυση των σωμάτων πυρόσβεσης, τις αποζημιώσεις των πληγέντων και το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα και το ζήτημα που προκύπτει με τη διαδικασία των προσφορών, η Υπουργός ανέφερε ότι πλέον το ρόλο αυτό που είχε ως αναθέτουσα αρχή το Τμήμα Δασών, αναλαμβάνει μετά από δικές της οδηγίες, η Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι 11 πρωτεύοντα και 6 δευτερεύοντα πτητικά μέσα. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά η Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της τόσο μεγάλο αριθμό πτητικών μέσων σε ποιότητα και ποσότητα νερού που μπορούν να μεταφέρουν. Εξήγησε ότι η το 2006 και το 2009 αγοράστηκαν τα πρώτα αεροσκάφη της Δημοκρατίας, ενώ από το 2022 άρχισε προσπάθεια για αγορά τριών αεροσκαφών με τους διαγωνισμούς να μην έχουν τελεσφορήσει μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση του στόλου σε 10 πτητικά μέσα, όπως και στην απόφαση για μεταφορά της μονάδας αεροπυρόσβεσης από το Τμήμα Δασών στην Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, η Υπουργός επισήμανε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί προκαταβολή ύψους 30% με μέγιστο ύψος τις €25.000. Τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρόσληψη εντός Ιουλίου 108 μόνιμων ωρομίσθιων στο Τμήμα Δασών, με βάση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για πρόσληψη 18 δασοπυροσβεστών. Οι νέες προσλήψεις αφορούν 60 δασοπυροσβέστες, 8 χειριστές οχημάτων ειδικού τύπου και 40 πυροφύλακες.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόκληση πυρκαγιάς από πυροτεχνήματα, η Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε στην απόφαση για ανάκληση όλων των αδειών μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι με σκοπό την επαναξιολόγηση. Πλέον, είπε, δεν δίνονται άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων όταν κινδυνεύουν παρασόβιες περιοχές, αλλά μόνο για χρήση στα κρουαζιερόπλοια και σε παραλιακά ξενοδοχεία.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More