Home » Καρκίνος Προστάτη: Το συστατικό της δίαιτας Keto που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος Προστάτη: Το συστατικό της δίαιτας Keto που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

by FarosTv
0 comment

Καρκίνος Προστάτη: Το συστατικό της δίαιτας Keto που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μια πρόκληση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, εκτός από την αυξημένη επικινδυνότητά του, είναι και η αντίσταση που παρουσιάζει σε θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία. Σε αυτό το πρόβλημα, μια νεότερη μελέτη δίνει μια λύση υιοθετώντας ένα στοιχείο ενός δημοφιλούς προτύπου διατροφής.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, μετά από πειράματα στο εργαστήριο, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ενός συμπληρώματος προ-κετόνης – συστατικό μιας κετογονικής δίαιτας – σε έναν τύπο θεραπείας ήτανεξαιρετικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cancer Research, διερεύνησε μια πιθανότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθεκτικότητα του καρκίνου του προστάτη στο είδος ανοσοθεραπείας που ονομάζεται θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (ICB). Η συγκεκριμένη θεραπεία εμποδίζει ορισμένες πρωτεΐνες να δεσμευτούν με άλλες πρωτεΐνες, ανοίγοντας το δρόμο για τα κύτταρα – φονείς, τα Τ κύτταρα, να εξουδετερώσουν τον καρκίνο.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τους Αμερικανούς άνδρες. Δυστυχώς, αν και η ανοσοθεραπεία έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή σε ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου, όπως το μελάνωμα ή ο καρκίνος του πνεύμονα, δεν έχει αποδώσει σχεδόν καθόλου για τον καρκίνο του προστάτη» διευκρινίζει η Δρ Xin Lu, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών John M. και Mary Jo Boler. Η προσθήκη ενός συμπληρώματος διατροφής θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση, πρότεινε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sean Murphy.

Ο συνδυασμός που αποδίδει

Για να δοκιμαστεί η παραπάνω υπόθεση στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα χώρισε τα εργαστηριακά ποντίκια σε διάφορες ομάδες: η μία ομάδα έλαβε μόνο την ανοσοθεραπεία, μια δεύτερη ακολούθησε μόνο την κετογονική δίαιτα, μια τρίτη έλαβε μόνο ένα συμπλήρωμα προ-κετόνης, μια τέταρτη ένα συνδυασμό κετογονικής δίαιτας και ανοσοθεραπείας, μια πέμπτη το συμπλήρωμα με την ανοσοθεραπεία και η έκτη αποτελούσε την ομάδα ελέγχου.

Όπως παρατήρησαν, αν και η ανοσοθεραπεία μόνη της δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στους όγκους (όπως ακριβώς συμβαίνει στους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη), τόσο η κετογονική δίαιτα με την ανοσοθεραπεία όσο και το συμπλήρωμα προκετόνης με την ανοσοθεραπεία μείωσαν τον καρκίνο και παρέτειναν τη ζωή των πειραματόζωων.

Το συμπλήρωμα με την ανοσοθεραπεία λειτούργησε καλύτερα απ’ όλα: «Ο συγκεκριμένος συνδυασμός κατέστησε τον όγκο πιο ευαίσθητο με το 23% των ποντικιών να θεραπεύονται. Στα υπόλοιπα, οι όγκοι συρρικνώθηκαν εντυπωσιακά» σημείωσε η Δρ Xin Lu.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ένα συμπλήρωμα που περιέχει κετόνες, που παράγονται στο σώμα όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν μια κετογονική δίαιτα, θα μπορούσε να αποτρέψει την ανθεκτικότητα των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στην ανοσοθεραπεία. Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές κλινικές μελέτες που θα εξετάζουν πώς η κετογονική δίαιτα ή τα συμπληρώματα κετόνης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο, ενώ οι κετογονικές δίαιτες περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες, η επιτυχία αυτής της μελέτης δεν έχει να κάνει με την έλλειψη υδατανθράκων, τόνισαν οι ερευνητές. Οι κετόνες είναι εκείνες που διαταράσσουν τον κύκλο των καρκινικών κυττάρων, επιτρέποντας στα κύτταρα Τ να τα καταστρέψουν.

Η ανακάλυψη ήταν συναρπαστική και σε μοριακό επίπεδο: «Διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός του συμπληρώματος διατροφής και της ανοσοθεραπείας επαναπρογραμμάτισε ολόκληρο το ανοσολογικό προφίλ των όγκων και στρατολόγησε πολλά Τ κύτταρα στους όγκους για να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη» κατέληξε η Δρ Lu.

ygeiamou.gr

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.