Home » Συρία: Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ -33 νεκροί

Συρία: Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ -33 νεκροί

by Michael Hadjimitsis
0 comment

Τουλάχιστον 33 μέλη των δυνάμεων που έχουν ορκιστεί πίστη στην κυβέρνηση της Συρίας σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τζιχαντιστών κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ την Κυριακή (3/3), μια από τις πιο πολύνεκρες ημέρες των τελευταίων έξι μηνών για τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Οι επιθέσεις έγιναν παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία του Σεπτεμβρίου βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» ανάμεσα στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες και τις γειτονικές περιοχές που έχουν ανακτήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις, σε τμήματα των επαρχιών Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι.

Η συμφωνία επέτρεψε να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας επίθεση των δυνάμεων της Δαμασκού, αλλά δεν τηρείται παρά μόνον εν μέρει: οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν σποραδικά βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενώ οι τζιχαντιστές αρνούνται να φύγουν από τη ζώνη διαχωρισμού και συνεχίζουν να εμπλέκονται σε πολύνεκρες μάχες για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε αυτά τα εδάφη.

Χθες τα ξημερώματα, μια πρώτη επίθεση διαπράχθηκε στην επαρχία Χάμα από την τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ ατ Ταουχίντ, που έχει συμμαχήσει με την Χουράς αντ Ντιν, μια μικρή οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις επιθέσεις εναντίον δύο θέσεων του καθεστώτος στο χωριό Αλ Μασάσνα σκοτώθηκαν 27 μαχητές που πρόσκεινται στη Δαμασκό, ενώ οι επιτιθέμενοι υπέστησαν τουλάχιστον έξι απώλειες, σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της ΜΚΟ, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι έγιναν επιθέσεις εναντίον θέσεων του συριακού στρατού. Έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό.

Αντιδρώντας στην επίθεση, το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό τόνισε σε ανακοίνωσή του πως η Συρία «δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες και σε αυτούς που βρίσκονται από πίσω τους να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αθώων πολιτών και των ένοπλων δυνάμεων».

Στη γειτονική επαρχία Λαττάκεια, τουλάχιστον έξι μαχητές προσκείμενοι στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσε άλλη τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τις επιθέσεις αυτές έκαναν μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωσης στην οποία κυριαρχεί ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα.

Η ΧΤΣ ελέγχει την επαρχία της Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών, αλλά και πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εν υπνώσει.

Παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία του Σεπτεμβρίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες φονικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ οι τζιχαντιστές από την πλευρά τους προχωρούν σε επιθέσεις εναντίον θέσεών τους.

Από την 23η ως την 26η Φεβρουαρίου, οι τζιχαντιστές σκότωσαν 20 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων του καθεστώτος ανάγκασαν πάνω από 7.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, και να αναζητήσουν καταφύγιο βορειότερα.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετατράπηκε σταδιακά σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη, με την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών παραγόντων και τζιχαντιστικών οργανώσεων. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 360.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: cnn.gr-cyprustimes

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.