Thursday, July 18, 2024
Home » Συναγερμός γιατρών για καρκίνο λόγω ατμίσματος στα παιδιά

Συναγερμός γιατρών για καρκίνο λόγω ατμίσματος στα παιδιά

0 comment

Συναγερμός γιατρών για καρκίνο λόγω ατμίσματος στα παιδιά

Με καταιγίδα καρκίνου και μέγα κίνδυνο ο οποίος προκύπτει από την χρήση συσκευών ατμίσματος από μικρά παιδιά του δημοτικού στην Κύπρο, προειδοποιούν οι γιατροί τη στιγμή που η Κυβέρνηση, μελετά μοντέλα προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Μετά τα όσα είδαν μάλιστα το φως της δημοσιότητα πρόσφατα, έπειτα και από την αποκάλυψη επιστολών τις οποίες αντάλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υποδείκνυε στον συνάδελφο του Μιχάλη Δαμιανό ότι δεν χρειάζεται η δημιουργία ανεξάρτητης οντότητας αλλά τμήματος στο υπουργείο Υγείας, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι πλέον κάνει δεύτερες σκέψεις, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα καταλήξει σε ξεκάθαρες θέσεις.

«Το Υπουργείο Υγείας μελετά διάφορα μοντέλα», ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος επίσης είχε προσκληθεί για να συμμετέχει στην συνεδρίαση, δεν παρουσιάστηκε αλλά απέστειλε επιστολή με την οποία παρέπεμπε τους βουλευτές στον υπουργό Υγείας.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενη αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας δεν διαφωνεί με τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Για το σκοπό αυτό περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €1 εκατ. στον προϋπολογισμό για το έτος 2024. Αναφορικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης το Υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Υγείας θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών.

«Η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Για αυτό έχει περιληφθεί και στονπροϋπολογισμό του κράτους σχετικό κονδύλι», είπε από πλευράς του ο Μιχάλης Δαμιανός προσθέτοντας ότι «θεωρώ πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση σε ό,τι αφορά το μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η λειτουργία του Ινστιτούτου».

Διευκρίνισε ότι το Ινστιτούτο θα λειτουργήσει με βάση τους όρους εντολής όπως έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια» και εξήγησε πως «όταν λέω μοντέλο εννοώ τη νομική οντότητα που θα μας βοηθήσει να είναι το Ινστιτούτο ευέλικτο. Εάν θα προχωρήσουμε να κάνουμε κάτι, που θα προχωρήσουμε, θα είναι κάτι που θα δουλεύει με τον τρόπο που θεωρούμε ότι πρέπει να δουλεύει και θα δουλεύει σωστά. Πρέπει να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο και εμείς ως Υπουργείο Υγείας θα μελετήσουμε όλα τα πιθανά μοντέλα εντός του καλοκαιριού».

Σε ερώτημα βουλευτή για το ποια είναι τα μοντέλα που αναμένεται να συζητηθούν ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «θα αφορούν τη νομική υπόσταση του Ινστιτούτου» ενώ στο κατά πόσο έχει αποσυρθεί η θέση του υπουργού Οικονομικών για λειτουργία ξεχωριστής διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο εμείς στο Υπουργείο Υγείας».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου Παύλος Δράκος είπε ότι «το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αποτελεί ένα όργανο το οποίο θα αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες ιατρικές ογκολογικές υπηρεσίες με στόχο να αναβαθμίσει όλες αυτές τις υπηρεσίες».

Ανέφερε επίσης ότι «σε πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής με τον υπουργό Υγείας επαναβεβαιώθηκε η θέση της Επιτροπής για ένα Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αυτόνομο, ανεξάρτητο και ευέλικτο» και πρόσθεσε ότι «διεξάγονται αυτή την περίοδο συζητήσεις σε ό,τι αφορά το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει το Ινστιτούτο και επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι ένα ευέλικτο Ινστιτούτο το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί».

Ξεκάθαρη ήταν πάντως η τοποθέτηση του γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριου Χαραλαμπίδη. «Ως ΟΣΑΚ επιμένουμε στη λειτουργία μιας ανεξάρτητης οντότητας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το μοντέλο στη βάση του οποίου θα λειτουργεί αυτή η οντότητα αλλά δεν δεχόμαστε να ενταχθεί το Εθνικό Ινστιτούτο, ως τμήμα ή διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας», τόνισε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας όσο και αργότερα σε δηλώσεις του.

Πάντως, η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας φαίνεται να ικανοποίησε τους βουλευτές οι οποίοι δεν υπέβαλαν επιπρόσθετες διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε απλά αναφορά στην πρόθεση του Υπουργείου να αποδεσμεύσει ανά πάσα στιγμή το κονδύλι που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για την προώθηση της λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Μέγας κίνδυνος το άτμισμα από τα παιδιά λένε οι γιατροί

Καταιγίδα καρκίνου αναμένουν οι γιατροί, οι οποίοι τόνισαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ότι μέχρι το 2035 αναμένεται ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 25%. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που ατμίζουν αντί να καπνίζουν. «Είναι ένας μέγας κίνδυνος και έχει μπει ακόμα και στα δημοτικά σχολεία», υποστήριξαν.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας συζητούσε τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο Παύλος Δράκος ανέφερε ότι «τα συμπεράσματα από τις ευρωπαϊκές μελέτες είναι ότι έρχεται, ως σχήμα λόγου, καταιγίδα καρκίνου. Άρα εμείς θέλουμε να σταματήσουμε τον καρκίνο και για να σταματήσουμε τον καρκίνο πρέπει να σταματήσουμε τους παράγοντες κινδύνου. Ελάτε να κάνουμε ένα πράγμα μόνο. Να σταματήσουμε τον κάπνισμα. Καταθέτω εμπειρία ανθρώπου που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιαπωνία. Δεν μπορεί κανένας να καπνίσει πουθενά. Στην Γαλλία, αυξάνουν την τιμή πώλησης των τσιγάρων και απαγορεύουν το κάπνισμα σε όλους τους χώρους».

«Μέγα κίνδυνο» χαρακτήρισε από πλευράς του το άτμισμα (χρήση μη συμβατικών τσιγάρων), ο παιδοογκολόγος Λοΐζος Λοΐζου. «Μέγας κίνδυνος που προβάλλει μπροστά μας είναι η μάστιγα του ατμίσματος η οποία έχει εισβάλει ακόμα και στα δημοτικά σχολεία και στους νέους μας. Είναι πάρα πολλοί οι μαθητές που έχουν εθιστεί στο άτμισμα. Οι ουσίες είναι τοξικές για τον εγκέφαλο των παιδιών. Θα μεγαλώσουμε μια γενιά άρρωστων παιδιών», είπε και κάλεσε τους βουλευτές να συνεργαστούν «για να πάρουμε επειγόντως μέτρα».

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More