Thursday, July 18, 2024
Home » Στο Πουρνάρα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης: Πρόθεση να μην καταστεί «δίοδος μεταναστών» η νεκρή ζώνη

Στο Πουρνάρα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης: Πρόθεση να μην καταστεί «δίοδος μεταναστών» η νεκρή ζώνη

0 comment

Στο Πουρνάρα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης: Πρόθεση να μην καταστεί «δίοδος μεταναστών» η νεκρή ζώνη

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην καταστεί η πράσινη γραμμή «δίοδος μεταναστών» εξέφρασε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Α. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα δεχθεί τους μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη.

Ο κ. Ιωαννίδης προέβη σε δηλώσεις μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» το πρωί της Τρίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα «το οποίο διαχειριζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «οριζόντιο ζήτημα».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θέλουμε η πράσινη γραμμή να καταστεί δίοδος μεταναστών», τόνισε ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης.«Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, οπότε θέλουμε να περιορίσουμε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε. «Φροντίζουμε όμως καθημερινά για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων ούτως ώστε να έχουν όλα όσα χρειάζονται μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η ιδανική επίλυση του ζητήματος θα ήταν, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατίαδεν θα δεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, να βρεθεί ένας τρόπος είτε (Σ.Σ. οι μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη) να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία, απ’ όπου ήρθαν, είτε να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη χώρα.

Υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών στο Πουρνάρα

Για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» ο Υφυπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών. Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στο «Πουρνάρα», προσθέτοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη μαζί με τους συνεργάτες του κατά τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ούτωςώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη δουλειά που γίνεται, η οποία – όπως είπε – «είναι εξαιρετική».

Σημείωσε ακόμη ότι είχε τύχει ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, τα επιτεύγματα, καθώς και για κάποια προβλήματα. Όπως είπε, όντως έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση και σε αυτό έχει βοηθήσει η μείωση των μεταναστευτικών ροών, που επιτρέπει στην Υπηρεσία Ασύλου να οργανωθεί καλύτερα.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών και των χώρων του «Πουρνάρα», υπογραμμίζοντας ότιυπάρχουν αξιόλογοι λειτουργοί που διεκπεραιώνουν επιτυχώς τις εργασίες τους. «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε στενά ούτως ώστε να συνεχίσουμε ακόμη καλύτερα να διαχειριζόμαστε αυτό το δύσκολο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για περίπου 250 μετανάστες, σημειώνοντας ότι είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. «Αν το δούμε εξελικτικά, υπάρχει μια βελτίωση, όχι μόνο από πλευράς αριθμών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο οι αριθμοί το ζήτημα, είναι και το θέμα της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών».

Όπως είπε, «αν δεν μπορεί ο χώρος να φιλοξενήσει πολλούς –είχαμε φτάσει στις 3.000 μετανάστες – είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τα άτομα αυτά». Είναι θετικό ότι μειώνονται οι αριθμοί, μπορούν να γίνουν καλύτερα οι διαδικασίες και η διαβίωσή τους (Σ.Σ. των διαμενόντων μεταναστών) να γίνει ανθρώπινη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προσέθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης του Πουρνάρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες που καθιστούν αυτά τα έργα βιώσιμα. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα, εντός των επόμενων δύο ετών, θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά έργα τόσο στο Πουρνάρα όσο και στις Λίμνες και στη Μεννόγεια, όπου θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους ανθρώπους, με βαρύτητα στην ποιότητα της διαβίωσης».

Εν συνεχεία, ο κ. Ιωαννίδης ευχαρίστησε τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς». Όπως είπε, «θα εντοπίσουμε τα κακώς κείμενα, τις ελλείψεις, τα προβλήματα, ούτως ώστε να τα διορθώσουμε και να συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα που υπάρχει στο μεταναστευτικό ζήτημα και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, σε συνέργειες πάντα και με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, είπε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά είναι «τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει».

«Δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα και αυτό θα κάνουμε», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής του, ενημερώθηκε από λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου ότι στο Κέντρο υπάρχουν 222 μετανάστες (εκ των οποίων οι 9 είναι ανήλικα παιδιά, 6 αγόρια και 3 κορίτσια). Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Κέντρου, οι λειτουργοί ανέφεραν στον κ. Ιωαννίδη ότι το σχετικό κονδύλι είναι ύψους €27,5 εκατ., προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα έργα υλοποιούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

ΚΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More