Monday, July 15, 2024
Home » Στον τοίχο το υπουργείο Παιδείας για τα ξένα πανεπιστήμια – Βολές στη Βουλή για προχειρότητες

Στον τοίχο το υπουργείο Παιδείας για τα ξένα πανεπιστήμια – Βολές στη Βουλή για προχειρότητες

0 comment

Στον τοίχο το υπουργείο Παιδείας για τα ξένα πανεπιστήμια – Βολές στη Βουλή για προχειρότητες

Φωτιές άναψε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Πυρά βουλευτών προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατηγορήθηκε για προχειρότητες και εμπαιγμό, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε χωρίς επαρκή διαβούλευση, χωρίς να ακουστούν τα κυπριακά πανεπιστήμια και ενόσω η Βουλή αναμένει Εθνική Στρατηγική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το φθινόπωρο.

Όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τα παραρτήματα να ανοίγουν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που ανοίγουν τα πανεπιστήμια στην Κύπρο και περιλαμβάνει αξιολόγηση και πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η νομοθεσία, ανέφερε, δεν προβλέπει σήμερα τι έλεγχοι πρέπει να γίνονται σε παραρτήματα ξένων χωρών στην Κύπρο.

Η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.), Μαίρη Κουτσελίνη, σημείωσε ότι πρόθεση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να μην υφίσταται δυσμενής διάκριση ανάμεσα στα δικά μάς παραρτήματα που θα ανοίγουν στην Ελλάδα και στα παραρτήματα της Ελλάδος που θα ανοίγουν στην Κύπρο. Βέβαια, σημείωσε, υπάρχουν και πανεπιστήμια από άλλες χώρες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο.

«Τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας, ανοίγοντας σε άλλες χώρες λειτουργούν ωσάν να ήταν ιδιωτικά ιδρύματα. Συνεπώς και τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο, τα παραρτήματα τους πρέπει να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε η κ. Κουτσελίνη και τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν από την Νομική Υπηρεσία.

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίας ώστε να συνέλθουν οι κυβερνητικοί και αφού καταλήξουν σε πρόταση να την παρουσιάσουν, σχολιάζοντας παράλληλα ότι εμπαίζουν την Βουλή.

Εκ μέρους του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) σημειώθηκε ότι οποιοδήποτε πανεπιστήμιο έρχεται να ανοίξει παράτημα στην Κύπρο θα αξιολογείται από τους δικούς μας φορείς. «Αυτή είναι η αλλαγή, καθώς μέχρι τώρα επαρκούσε να είχε αξιολογηθεί στη χώρα από την οποία προέρχονταν». Επί παραδείγματι, είπε, υπάρχει ενδιαφέρον να έρθει παράρτημα από την Αγγλία, η οποία έχει πολύ διαφορετικά κριτήρια.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι η εισήγηση δεν έχει τύχει της απαραίτητης προετοιμασίας. «Θα ανοίξουμε παραρτήματα, χωρίς να έχουμε κλείσει τα ανοιχτά μας προβλήματα. Πρέπει να καθαρίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας και μετά να προχωρήσουμε. Η νομοθεσία είναι ατελής». Υπογράμμισε, δε, ότι δεν είχε γίνει διάλογος.

Εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ συμφώνησε με όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση πέρα από τα δέκα λεπτά πριν να αρχίσει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή. «Χρειάζεται συζήτηση και χρόνος. Δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Τρυφωνίδης, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τον διάλογο που δεν προηγήθηκε, σχολίασε: Ορίστε, για να μην μου λέτε ότι είμαι πελλός.

Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναφέρθηκε ότι αν τα όποια πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Κύπρο έχουν τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης με τα ιδιωτικά, τότε, δεν εκφράζουν διαφωνία.
Από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, σημειώθηκε ότι είναι το μοναδικό σήμερα που διαθέτει παράρτημα εκτός Κύπρου. Σημειώθηκε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να μελετηθεί και εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστούν.

Από το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, αναφέρθηκε ότι δεν είναι αρνητικοί στη δημιουργία παραρτημάτων, όμως, χρειάζονται αυστηρά κριτήρια όπως αυτά στα οποία υποβάλλονται τα κυπριακά πανεπιστήμια. Χρειάζονται αλλαγές και τροποποιήσεις στη νομοθεσία και ανάγκη για εναρμόνιση με την Εθνική Στρατηγική Ανώτερης Εκπαίδευσης. Σήμερα, υπογραμμίστηκε, έχουμε 12 πανεπιστήμια και δεν υπάρχει στρατηγική, παρά και το γεγονός ότι βάλαμε στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

Εκ μέρους της ΠΟΦΕΝ σημειώθηκε ότι δεν ζητήθηκε η άποψη τους. «Έχουμε πάρα πολλά πανεπιστήμια και ιδιωτικά, τα οποία δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητά τους. Καλύτερα να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια μας».

Αντιδράσεις από βουλευτές

Πλήθος αντιδράσεων υπήρξαν εκ μέρους των βουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια για την απουσία Εθνικής Στρατηγικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει πρόθεση να γίνουν περαιτέρω ανοίγματα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υπογράμμισε ότι αναμένουν να έρθει ενώπιον της Βουλής ο εθνικός σχεδιασμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Βάλαμε τα άλογα μπροστά από την άμαξα. Έπρεπε να έχουμε τα θεμέλια για να δούμε άλλες λεπτομερείς».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης απευθυνόμενος στο υπουργείο Παιδείας ανέφερε «είστε απαράδεκτοι» και έκανε λόγο για προχειροδουλειές και ενέργειες που τείνουν να ανατινάξουν την τριτοβάθμια της Κύπρου στον αέρα. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν υπάρχει συντονισμός και στρατηγική και δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους και επιστημονικά καταρτισμένους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε διάλογος με τα πανεπιστήμια και αν έγινε μελέτη βιωσιμότητας για τα υφιστάμενα ιδρύματα στην Κύπρο. «Θέλω τις απολογίες της Γενικής Διευθύντριας και της υπουργού Παιδείας. Όσο άσημος και να είμαι και να μην κατάγομαι από τζάκι, δεν σας επιτρέπω να υποτιμάται την νοημοσύνη μου», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, διερωτήθηκε με ποια χρήματα θα ανοίξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου παράρτημα στο εξωτερικό. «Έχουμε ήδη εννέα ιδιωτικά, χρειαζόμαστε και άλλα; Γιατί να έρθουν από την Αγγλία, που δεν είναι καν στην ΕΕ;», ανέφερε ανάμεσε σε άλλα.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More