Friday, November 8, 2024
Home » Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων: «Ανείπωτος πόνος της βασανιστικής αναμονής»

Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων: «Ανείπωτος πόνος της βασανιστικής αναμονής»

0 comments

Ανακοίνωσεις κομμάτων και πολιτικών για την Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων

*Το κείμενο ανανεώνεται

Advertisement

Η 29 Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2010 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ωςΠαγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού στις 29 Οκτωβρίου του 1974 ήταν η τελευταία ημέρα απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τις τουρκικές φυλακές.

Με αφορμή την σημερινή πολιτικά κόμματα και πρόσωπα εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες παρατίθονται αυτούσιες πιο κάτω.

«Το ΑΚΕΛ αναμένει από τον νέο εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου να ασκήσει το δικό του ρόλο»

«Πενήντα χρόνια μετά, το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου παραμένει ανοικτή πληγή η οποία θα συνεχίσει να αιμορραγεί όσο θα συνεχίσει να αγνοείται έστω και ένας από τους αγνοουμένους του τόπου μας.

Η 28η Οκτωβρίου του 1974, είχε επιβεβαιώσει τους φόβους εκατοντάδων οικογενειών που περιμέναν τους δικούς τους να επιστρέψουν. Εκείνη τη μέρα είχαν επιστραφεί οι τελευταίοι αιχμάλωτοι των δυο φάσεων της εισβολής. Χρόνια μετά, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με απόφαση της καθόρισε την 29η Οκτωβρίου ως Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων.

Από τους 2002 αγνοούμενους που βρίσκονταν στο κατάλογο της ΔΕΑ, έχουν ταυτοποιηθεί 1051 άτομα. Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει προβλήματα. Από την μια χρειάζεται ενίσχυση του έργου της ΔΕΑ σε όλα τα επίπεδα. Αύξηση των συνεργείων που ασχολούνται με τις εκταφές, ενίσχυση των ομάδων που έχουν την ευθύνη της διασταύρωσης των πληροφοριών καθώς και περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Από την άλλη το κύριο και ουσιαστικό κομμάτι το οποίο θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία και θα δώσει ώθηση στις εργασίες της ΔΕΑ είναι οι πληροφορίες που κατέχει ο τούρκικος στρατός σε σχέση με τους χώρους ταφής, με τους χώρους μαζικής ταφής καθώς και για τις περιπτώσεις μετακίνησης οστών. Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το κρίσιμο σημείο στη διερευνητική διαδικασία της ΔΕΑ.

Προς αυτή τη κατεύθυνση το ΑΚΕΛ αναμένει από τον νέο εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου να ασκήσει το δικό του ρόλο».

«Η ΕΔΕΚ απαιτεί, όχι μόνο ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων, αλλά και διερεύνηση του τρόπου θανάτου»

«Οι εικόνες των γονιών, των συζύγων, των παιδιών, που περίμεναν τα τελευταία λεωφορεία με αιχμάλωτους του τουρκικού στρατού, στις 28 Οκτωβρίου 1974, η εναλλαγή στο βλέμμα, από την αγωνία και την ελπίδα, στην απόγνωση και τη συντριβή, θα μείνουν ανεξίτηλες στις μνήμες και τις ψυχές του συνόλου του Κυπριακού Ελληνισμού.
Από την επομένη, την 29η Οκτωβρίου 1974, άρχισε να καταρτίζεται ο θλιβερός κατάλογος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Γι’ αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων.

Ο ανείπωτος πόνος της βασανιστικής αναμονής και της – για δεκαετίες – άδειας θέσης στο τραπέζι της οικογένειας, απαλύνεται μερικώς από την ταυτοποίηση των οστών που εντοπίζονται στις εκταφές της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Το πρόγραμμα της ΔΕΑ αντιμετωπίζει τα μεγάλα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, η οποία δεν παρέχει πληροφορίες για ομαδικούς τάφους και για την μετακίνηση οστών ομαδικών τάφων, σε μια προσπάθεια απόκρυψης εγκλημάτων πολέμου και γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την κατοχική δύναμη στην κατεύθυνση της άρσης της παρεμπόδισης στην πρόσβαση πληροφοριών.

Για την ΕΔΕΚ, η τραγική πτυχή του ανθρωπιστικού δράματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, δεν τελειώνει με την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, αλλά και με τη διερεύνηση του τρόπου που ο αγνοούμενος έχασε τη ζωή του.

Η τρύπα στο πίσω μέρος του κρανίου, αποδεικνύει εκτέλεση αιχμαλώτων και οι δολοφόνοι – εκτελεστές πρέπει να τιμωρηθούν».

Φουρλάς: Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την μη επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμούμε σήμερα την Ημέρα Αγνοουμένων, όπως θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διατηρείται ζωντανή η φλόγα για την αναζήτηση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού στις 29 Οκτωβρίου του 1974 ήταν η τελευταία ημέρα απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τις τουρκικές φυλακές.

Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε ενεργά στις προσπάθειες για την εξακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου, έτσι ώστε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα να βρει τη λύση του.

Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη και για το σκοπό αυτό, έχω ήδη απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω σχετικής Ερώτησής μου, καλώντας την να αναλάβει άμεσες δράσεις ασκώντας πίεση, ώστε να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού κατά την περίοδο της εισβολής.

Η ανάδειξη του θέματος των αγνοουμένων είναι προτεραιότητά μου και έχω ήδη πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σε Βρυξέλλες και Κύπρο για προβολή του, κάτι που θα συνεχίσω να πράττω.

Παράλληλα, θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον νέο Εισηγητή της Έκθεσης για τους Αγνοούμενους της Κύπρου, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Francois Bellamy, στον κοινό μας στόχο για την ενημέρωση και επίλυση του προβλήματος.

Η ανάγκη συλλογής περαιτέρω πληροφοριών και η εντατικοποίηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση, με σκοπό η Τουρκία να υποχρεωθεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, παραμένει επιτακτική και συνεχής».

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More