Wednesday, July 17, 2024
Home » Επιτροπή Ελέγχου: Στο μικροσκόπιο επίλυση διαφωνίας για ακίνητο που ενοικιάζει το ΙΚΥ

Επιτροπή Ελέγχου: Στο μικροσκόπιο επίλυση διαφωνίας για ακίνητο που ενοικιάζει το ΙΚΥ

0 comment

Επιτροπή Ελέγχου: Στο μικροσκόπιο επίλυση διαφωνίας για ακίνητο που ενοικιάζει το ΙΚΥ

Την παρέμβαση τουΕΤΕΚ για εκτίμηση εργασιών ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ώστε να βρεθεί εξωδικαστική λύση στη διαφωνία με δικηγορικό γραφείο το οποίο ενοικιάζει ακίνητο στην Αγλαντζιά, το οποίο κληροδοτήθηκε στο ΙΚΥΚ.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ενημερώθηκε ότι το ποσό που καταβάλλει ο ενοικιαστής είναι ύψους €500 μηνιαία, ενώ ιδιώτης εκτιμητής που προσέλαβε το ΔΣ, υπολόγισε ότι το ενοίκιο πρέπει να ανέρχεται συνολικά σε €2.150.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτίμηση που ζήτησε το ΔΣ ΙΚΥΚ, η ενοικιαστική αξία του ακινήτου υπολογίζεται σε €945 για το ισόγειο και σε €1.443 για το ανώγειο του ακινήτου, ενώ η εκτίμηση της συνολικής του αξίας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στις €615.000.

Τη διαφωνία του εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών για μεσολάβηση του ΕΤΕΚ για εκτίμηση του κόστους των εργασιών που έχει κάνει ο ενοικιαστής στο ακίνητο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ ΙΚΥΚ, Γιώργος Σκαλιάς, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι αυτή η διαφωνία μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις ΙΚΥΚ – ενοικιαστή σε αδιέξοδο και σε αναγκαστική προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς, όπως είπε, φαίνεται ότι η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται την εκτίμηση που έχει παρουσιάσει του ΔΣ. «Βρισκόμαστε ένα βήμα προ οριστικού ναυαγίου και προσφυγής στη δικαιοσύνη με όλες τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες», είπε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Σκαλιάς.

Η διαφωνία με τον ενοικιαστή έχει προκύψει λόγω του ότι, με έγκριση του προηγούμενου ΔΣ του ΙΚΥΚ, όπως είπε ο κ. Σκαλιάς, έγιναν εργασίες στο ακίνητο από τον ενοικιαστή με δικά του έξοδα. Ο ενοικιαστής, ο οποίος ζητά να αφαιρεθούν τα έξοδα αυτά από την υποχρέωση του ενοικίου, υποστηρίζει ότι το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών ανέρχεται σε σχεδόν €300.000, ενώ μετά από έρευνα του Τμήματος Φορολογίας εντοπίστηκαν αποδείξεις για έξοδα ύψους μόνο €145.000.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας, Γιώργος Γεωργίου, σε συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου για το εν λόγω θέμα, ζητήθηκαν από τον ενοικιαστή του ακινήτου αποδείξεις για το ύψος των δαπανών που έχουν γίνει και ελέγχθηκε αν υπήρχε ανταλλαγή υπηρεσιών με το δικηγορικό γραφείο που ενοικιάζει το ακίνητο, έναντι των κατασκευαστικών εργασιών. Σημείωσε ότι δόθηκαν αποδείξεις για δαπάνες €145.000, ενώ ο ενοικιαστής ανέφερε ότι τα εργατικά γίνονταν από συγγενικά πρόσωπά του και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα κόστη αυτά.

Στόχος του ΔΣ του ΙΚΥ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σκαλιάς και ενώπιον της Επιτροπής, αλλά και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ήταν να καταστεί εφικτή όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος. Σημείωσε ότι στη διαδικασία των διαβουλεύσεων η πλευρά του ενοικιαστή ήταν συνεργάσιμη, πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει απόκλιση σε ό,τι αφορά την απαίτηση του ΙΚΥ και στην απαίτηση του ενοικιαστή.

«Το ΔΣ του ΙΚΥΚ αποφάσισε ότι, αν το άλλο μέρος δέχεται, θα καλέσουμε το ΕΤΕΚ να ορίσει συγκεκριμένο άτομο για να δει το ακίνητο», ανέφερε ο κ. Σκαλιάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα δοθεί στον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί όλη η απαραίτητη πληροφόρηση για να ετοιμαστεί η τελική εκτίμηση του κόστους ανακαίνισης του ακινήτου. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι και μετά από άτυπη επικοινωνία με το ΕΤΕΚ, ενημερώθηκε από τη Γραμματεία ότι το Επιμελητήριο είναι σύμφωνο να αναλάβει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Σκαλιάς ανέφερε, ακόμα, ότι εφόσον δεν υπάρξει σύγκλιση ακόμα και μετά την παρέμβαση του ΕΤΕΚ, το ΔΣ του ΙΚΥΚ θα είναι ευέλικτο στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. «Δεν θέλουμε να πάρουμε από το άλλο μέρος οτιδήποτε δε μας ανήκει ή θα υπερκεράσει τις αντικειμενικές ωφέλειες του συμφέροντος του ΙΚΥ», είπε. Όπως ανέφερε ο κ. Σκαλιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση, σήμερα με το ενοίκιο των €500 που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή, καλύπτονται δύο υποτροφίες ετησίως στη μνήμη του ζεύγους Γεωργιάδη, που δώρισε το ακίνητο.

Η διαφωνία που εκφράστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη μεσολάβηση του ΕΤΕΚ για την εκτίμηση των εργασιών εδράζεται, όπως ανέφερε η αρμόδια λειτουργός, η οποία ανέφερε ότι το Υπουργείο εκπροσωπείται και στο ΔΣ του ΙΚΥΚ, στο γεγονός ότι δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή μία εκτίμηση που ενδεχομένως να υπερβαίνει το ποσό των €145.000, από τη στιγμή που στο Τμήμα Φορολογίας έχουν δοθεί αποδείξεις μόνο για αυτό το ποσό.

Ο κ. Σκαλιάς σημείωσε ότι δεν είχε νωρίτερα ενημέρωση για αυτή τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ΔΣ, αφού λάβει έγγραφη ενημέρωση από το Υπουργείο, ακόμα αν και διαφωνεί με τη θέση αυτή, θα πρέπει να την αποδεχθεί. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, πέρα από τη δικαστική οδό.

Στην Επιτροπή παρουσιάστηκε, επίσης, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου που ενοικιάζει το ακίνητο, ο Λάμπρος Πιερή, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του, αν υπάρξει ποσό που θα πρέπει να του καταβληθεί για το κόστος των εργασιών, θα το παραχωρήσει στο σύνολό του για δωρεές σε ευαγή ιδρύματα. «Ήθελα με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί το σύνολο των ελέγχων για να καταδειχθεί πως διάφορα πράγματα που λέχθηκαν προς τα έξω δεν ισχύουν και υπάρχει κάθε καλή θέληση για συνεργασία», σημείωσε.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο κ. Πιερή είπε ότι ζήτησε να γίνει διαδικασία αξιολόγησης, να υπολογιστεί το ενοίκιο που αποσβένεται και εξέφρασε την πρόθεση να καταβάλει οποιοδήποτε επιπλέον ποσό υπολογιστεί ότι πρέπει να καταβληθεί. Εξέφρασε, ακόμα, τη θέση ότι δεν ενίσταται σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη διαδικασία με σκοπό να διευθετηθεί το συντομότερο η υπόθεση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση την άποψη ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο μερών, μέσω ενός ανεξάρτητου εκτιμητή. Εξάλλου, απευθυνόμενος προς του Υπουργείο Οικονομικών, το κάλεσε να μην προσέρχεται εκφράζοντας μόνο διαφωνίες, αλλά προτείνοντας και λύσεις.

Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι να καθοριστεί ένα «δίκαιο και αντικειμενικό ενοίκιο» και πρόσθεσε ότι το θέμα θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, η οποία θα επανέλθει από τον Σεπτέμβριο, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, επισημαίνοντας ότι αυτό που έγινε με το συγκεκριμένο κληροδότημα «είναι κηλίδα» για όσους πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν δωρεές στο ΙΚΥΚ.

Πάντως, από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος ήταν και εισηγητής του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση, σημείωσε ότι επιδίωξη της Επιτροπής δεν είναι μόνο να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ενοικίου του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά να εξεταστεί στο σύνολό της η παράτυπη διαδικασία και τα συμβόλαια με τα οποία έγινε η υπενοικίαση του ακινήτου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, το ακίνητο είχε ενοικιαστεί στον δικηγόρο του Ιδρύματος και αυτός το έχει υπενοικιάσει σε κάποιο άλλο δικηγορικό γραφείο, με συμβόλαιο το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για τον αν δικαιούται να το υπενοικιάσει. Έθεσε, επίσης, το ζήτημα ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτα να δικαιολογηθούν όλα τα ποσά που αφορούν τις επιδιορθώσεις στο κτίριο, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις δαπάνες.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι με τη δωρεά του ακινήτου της Μαίρης Γεωργιάδου προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, σκοπός ήταν η παραχώρηση υποτροφιών σε άπορους φοιτητές, επισημαίνοντας ότι η σημερινή διαφορά με τον ενοικιαστή του ακινήτου έχει αντίκτυπο στη δυνατότητα του ΙΚΥ να προσφέρει υποτροφίες.

«Το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη για το 2013 είναι ετεροβαρές για το ΙΚΥΚ και κατ’ ακολουθία επηρεάζει αρνητικά την παραχώρηση υποτροφιών προς τους φοιτητές, ενώ αντιθέτως εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου», ανέφερε η κ. Σούπερμαν και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να ζητείται από το ΕΤΕΚ ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εκτιμήσουν το κόστος οποιασδήποτε εργασίας για την οποία δεν υπάρχει απόδειξη ότι έγινε ή απόδειξη νομιμότητας». Κατέληξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ έχει ευθύνη να επιλύσει τη διαφορά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, με παρέμβασή του στην Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η προσπάθεια της Επιτροπής έφερε κάποια εξέλιξη στις προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος. Υπογράμμισε, όμως ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για να ξεκινήσουν να εισρέουν αυξημένα έσοδα στο ΙΚΥ. Ως προς τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε ότι, αφού υπάρξει συμφωνία, το Τμήμα Φορολογίας ξέρει από εκεί και πέρα πως θα χειριστεί το ζήτημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More