Home » Γεροσκήπου, αν θέλουμε αυτονομία τότε τη διεκδικούμε

Γεροσκήπου, αν θέλουμε αυτονομία τότε τη διεκδικούμε

by Michael Hadjimitsis
0 comment

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι ο Δήμος Γεροσκήπου παραμένει στους σχεδιασμούς κάποιων να σβήσει από το χάρτη και να απορροφηθεί από το διπλανό δήμο της Πάφου. Έχουν λεχθεί και γραφεί πάρα πολλά σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του δήμου μας, ειδικότερα της οικονομικής προοπτικής στην οποία πολλοί στοχεύουν. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την προσπάθεια.
Έχει δραστηριοποιηθεί μια ομάδα πολιτών με δική τους πρωτοβουλία με στόχο τη διατήρηση της αυτονομίας του δήμου, η οποία προσπαθεί μέσα από τις πενιχρές της δυνατότητες να πείσει τα κέντρα αποφάσεων περί της οικονομικής προοπτικής και βιωσιμότητας του δήμου Γεροσκήπου. Αξιέπαινη ομολογουμένως η προσπάθεια αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το καθ’ύλην αρμόδιο σώμα, το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου, δεν εξαντλεί τις δυνατότητες του ως επίσης και την υποχρέωση του έναντι των δημοτών. Εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να παραιτηθεί των προσπαθειών του και να ομολογήσει ότι δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει κανονικά το έργο που του έχει ανατεθεί.
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Λευκωσία τόσο με άτομα που έχουν σχέση με την ένωση δήμων όσο και του υπουργείου εσωτερικών. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι διαπιστώσεις μου δεν είναι ενθαρρυντικές, πολύ περισσότερο για τις σχέσεις των στελεχών του αρμόδιου υπουργείου με το δήμο Γεροσκήπου. Η εντύπωσή μου είναι ότι σαν δήμος δεν τυγχάνουμε ιδιαίτερης εκτίμησης!
Είναι πεποίθηση μου ότι ο δήμος Γεροσκήπου δεν σώζεται με ευχολόγια. Καλές οι επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, θετική επίσης η ανατεθείσα έρευνα οικονομικής βιωσιμότητας αλλά είναι δράσεις που χρειάζονται από το δημοτικό συμβούλιο και ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης προς τα αρμόδια σώματα που θα προτείνει λύσεις στον κοινό στόχο, εμάς και της πολιτείας, που είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι κοινότητες ανατολικά του δήμου μας εκ πρώτης όψεως συμπλεγματοποιούνται. Πιστεύω, σύμφωνα και με πληροφορίες μου, ότι στα πλαίσια της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης τούτο δεν είναι παρά το πρώτο από τα δύο στάδια για την ομαδική και τελική τους απορρόφηση από το γεωγραφικά πλησιέστερο δήμο που στην προκείμενη περίπτωση θα είναι ο ευρύτερος δήμος Πάφου. Μια πρώτη μεταρρύθμιση που στοχεύει να επιλύσει πολλά προβλήματα της κάθε κοινότητας ξεχωριστά, δεν μπορεί να επιλύσει τα πολλαπλάσια προβλήματα ενός συμπλέγματος κοινοτήτων, αφού η εξάρτηση από την επαρχιακή διοίκηση παραμένει. Το επιδιωκόμενο μέσω των συμπλεγματοποιήσεων είναι η δραστική μείωση του κόστους υπηρεσιών, του αριθμού των εργαζομένων, της υδατοπρομήθειας, της περισυλλογής σκυβάλων κλπ που δεν θα επιτευχθεί άμεσα αλλά με την πάροδο τουλάχιστον πενταετίας. Το επίπεδο ζωής δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο αφού ο ίδιος αργός και προβληματικός τρόπος δημιουργίας έργων ανάπτυξης θα συνεχιστεί και μετά τη συμπλεγματοποίηση.
Είναι ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους που κατέθεσα την εισήγηση μου στην τελευταία συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, αν θέλετε σαν «μια κραυγή αγωνίας» για την παρατηρούμενη απραξία. Αγία Μαρινούδα, Αγία Βαρβάρα, Αχέλεια, Τίμη, Αναρίτα, Μανδριά, Κούκλια θα αποτελέσουν άμεσα μέρη συμπλεγμάτων που θα απορροφηθούν βραχυπρόθεσμα από το μητροπολιτικό δήμο της Πάφου. Παρουσιάζεται σήμερα η ευκαιρία τόσο σε αυτές τις κοινότητες όσο και στη Γεροσκήπου να συζητήσουν τη δημιουργία «επί ίσοις όροις» ενός μείζονος δήμου στην ανατολική Πάφο και να απολαύσουν μαζί τις πολύ ευοίωνες προοπτικές, της τουριστικής Γεροσκήπου, του αεροδρομίου της Τίμης, την προνομιακή θέση και προοπτική των Κουκλιών και της Αναρίτας, τη γεωργική πρωτοκαθεδρία αλλά και τουριστική προοπτική των Μαντριών κλπ. Οκτώ χιλιάδες οι κάτοικοι σήμερα της Γεροσκήπου και σχεδόν πέντε των κοινοτήτων ανατολικά. Λίγοι είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι της Γεροσκήπου αφού πέραν του μισού πληθυσμού προέρχεται από κοινότητες της ευρύτερης επαρχίας, ένα μεγάλο μέρος αυτών από τις κοινότητες της ανατολικής Πάφου.
Ερώτημα: Ποιός υπουργός, ή πρόεδρος της δημοκρατίας ή κόμμα θα απέρριπτε ένα σχέδιο δημιουργίας ενός μεγαλύτερου δήμου στην ανατολική Πάφο που θα ικανοποιούσε την κοινή επιθυμία για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση; Συγχρόνως ποιός θα προσπερνούσε ένα τέτοιο σχέδιο για να προωθήσει ένα σχέδιο που βρίθει σκοπιμοτήτων, «γάμο με το ζόρι» δηλαδή του δήμου Γεροσκήπου με το Δήμο Πάφου για να ακολουθήσει σε λίγα μόνο χρόνια «δεύτερος γάμος» του ευρύτερου πλέον δήμου Πάφου με το σύμπλεγμα ή τα συμπλέγματα κοινοτήτων της ανατολικής Πάφου;
Δεν έχω πλέον καμιά αμφιβολία ότι η δημιουργία του δήμου στην ανατολική Πάφο είναι η λύση με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για όλους τους κατοίκους του διαμερίσματος. Είναι όμως θέληση και πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Είναι εργατοώρες και άμεση οργάνωση και υλοποίηση «σχεδίου δράσης». Εάν κάποιος πιστεύει ότι «ένας από μηχανής Θεός» θα επιτύχει το καλύτερο για μας, εμάς απόντων, τότε αλίμονο αφού «όπως στρώνουμε σήμερα έτσι θα κοιμηθούμε αύριο»!
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.