Home » Γαλλία: Μεγαλοδημοσιογράφοι πίσω από διαδικτυακή παρενόχληση γυναικών

Γαλλία: Μεγαλοδημοσιογράφοι πίσω από διαδικτυακή παρενόχληση γυναικών

by Michael Hadjimitsis
0 comment

Ένα μεγάλο σκάνδαλο έχει συνταράξει τον δημοσιογραφικό κόσμο της Γαλλίας. Όπως αποκαλύφθηκε, επιφανείς δημοσιογράφοι είχαν στήσει μία «καμπάνια» διαδικτυακής παρενόχλησης γυναικών μέσω κρυφής ομάδας στο facebook.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, οι δημοσιογράφοι είχαν δημιουργήσει μία ομάδα στο Facebook ονόματι «Ligue du LOL» και μέσω αυτής περιγελούσαν γυναίκες, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, κάνοντας αισχρά αστεία περί βιασμών ή στέλνοντας ρετουσαρισμένες φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου.
Τα μέλη της ομάδας είχαν δημιουργήσει πολλά ψεύτικα προφίλ και στο Twitter από όπου με σκοπό να παρενοχλούν γυναίκες συναδέλφους του, αλλά και συγγραφείς, ακτιβίστριες κ.α. Από το στόχαστρό τους δεν ξέφευγαν – ενίοτε – και άντρες.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από την τη γαλλική εφημερίδα Libération και δύο από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση εργάζονταν σε αυτή. Μετά τις αποκαλύψεις, όμως, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Πρόκειται για τους Alexandre Hervaud και Vincent Glad. Ο δεύτερος παραδέχθηκε πως ήταν αυτός που έφτιαξε την ομάδα το 2009 και ζήτησε συγνώμη μέσω Twitter, τονίζοντας πως «τέτοιες πρακτικές είναι απαράδεκτες».

https://twitter.com/vincentglad/status/1094637974304755712/photo/1

Ο Hervaud, αρχικά, απολογήθηκε για την εμπλοκή του, αλλά στη συνέχεια επιτέθηκε «σε όσους χοροπηδούν από χαρά τους» για την τιμωρία του.
Η εφημερίδα διεξάγει εσωτερικό έλεγχο και για τους δύο εργαζομένους της.
Οι δημοσιογράφοι Nora Bouazzouni, Lucile Bellan και Florence Porcel, αλλά και η vlogger Melanie Wanga περιέγραψαν τις επιθέσεις που δέχθηκαν από την ομάδα.
Σε tweet της η Porcel σημείωσε πως ένας από τους εμπλεκομένους της τηλεφώνησε, παριστάνοντας τον αρχισυντάκτη μεγάλης εκπομπής, για να της κάνει μία πρόταση για δουλειά. Αφού έκαναν μία τηλεφωνική συνέντευξη στη συνέχεια ανήρτησε τη συνομιλία τους στο διαδίκτυο.
«Όταν δημοσιοποιήθηκε η συνομιλία, έκλαιγα για 3 ημέρες», τόνισε η δημοσιογράφος.
Ο David Doucet, αρχισυντάκτης του περιοδικού Les Inrockuptibles, παραδέχθηκε πως αυτός είχε πάρει την ψεύτικη συνέντευξη στην Porcel και της ζήτησε συγνώμη.

https://twitter.com/vincentglad/status/1094637974304755712/photo/1

 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, Mounir Mahjoubi, χαρακτήρισε τα μέλη της ομάδας «αποτυχημένους». «Είναι μια ομάδα ισχυρών που θεωρούσαν πως μπορούν να κάνουν πλάκα σε βάρος άλλων. Με την διαφορά πως οι πράξεις τους είχαν αποτελεσμα στην πραγματική ζωή ανθρώπων» συμπλήρωσε.
O διευθυντής της Liberation Laurent Joffrin στο άρθρο του κάνει λόγο για ντροπιαστική αντιμετώπιση των θυμάτων από την ομάδα του LOL οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από το χιούμορ εξαπέλυαν επίθεση χωρίς έλεος. Ανακοίνωσε δε πως οι δυο συντάκτες της εφημερίδας τέθηκαν σε αργία. «Δεν είναι στις αρχές της εφημερίδας να τιμωρεί κάποιον χωρίς να προηγηθεί έρευνα που να επιρρίπτει ευθύνες» εξηγεί ενώ ανακοινώνει πως η εφημερίδα θα επιβάλλει κανόνες που έχουν να κάνουν με τις εκφράσεις που υιοθετούνται από δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο καθένας μπορεί να πει την γνώμη τους. Αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκει ευθέως και την εφημερίδα» προσθέτει.

ΠΗΓΗ:CNN

 

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.