Ένα μείον βλέπει στο μοντέλο της οικονομίας, η έκθεση του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz με τίτλο «Country Risk Atlas 2025», που αξιολογεί την Κύπρο ως χώρα μεσαίου ρίσκου για επενδύσεις των επιχειρήσεων, δίνοντας βαθμολογία «ΒΒ2 medium risk for enterprises».
Οι αναλυτές τς Allianz αναφέρουν ότι η κυπριακή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τα ακίνητα, τα οποία αποτελούν πηγή κινδύνου για την οικονομική σταθερότητα στην περίπτωση γεωπολιτικών ή υγειονομικών κρίσεων. Οι υπηρεσίες, που υπολογίζονται περίπου στο 78% του ΑΕΠ, απασχολούσαν περισσότερο από το 70% του εργατικού δυναμικού το 2023. Επομένως, αναφέρεται στην έκθεση, οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζουν τον τομέα και την οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η κυπριακή οικονομία θα έχει ισχυρή ανάπτυξη ως μέτρια σταδιακά. Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο παρέμεινε εύρωστη το 2024, παρά την κάποια αστάθεια, και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Κοιτάζοντας το μέλλον, σημειώνουν οι αναλυτές, η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι μέτρια –παραμονή περίπου +1,8% το 2025, που εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση– και σταδιακά να μετριαστεί στο +1,6% το 2026, καθώς οι εξωτερικές συνθήκες γίνονται λιγότερο υποστηρικτικές για μεγαλύτερη άνοδο.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον αναφέρουν οι αναλυτές του γερμανικού ομίλου εξακολουθεί και προσελκύει ξένες εταιρείες και η Κύπρος κατατάσσεται στην 54 θέση μεταξύ 190 οικονομιών στον κόσμο. Το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αξίζει 1,22 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 0,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,02 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, που ισοδυναμούν με το 5,2 % του ΑΕΠ της χώρας το 2019. Σε λεπτομέρεια, το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου αφιερώνει το 45% στην πράσινη μετάβαση και 25% στην ψηφιακή μετάβαση. Το 2024, η χώρα έλαβε τη δεύτερη πληρωμή 115 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μετά την επιτυχία επίτευξη 37 ορόσημων και στόχων.
Το καλοκαίρι του 2024 έγιναν διεθνείς αφίξεις στην Κύπρο παραμένοντας 2% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Παρόλα αυτά, ο τουριστικός τομέας έχει προσαρμοστεί καλά στην απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών –οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των αφίξεων το 2019 – προσελκύοντας με επιτυχία περισσότερους επισκέπτες την Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε αυτής της αλλαγής, αντιπροσωπεύοντας το 34% των συνολικών αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά στο 10% των αφίξεων κατά τη διάρκεια του ίδια περίοδο ενώ ο αντίκτυπος στην συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε μικρό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.
Για τον τραπεζικό τομέα αναφέρει η μελέτη ότι συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά από την κορύφωση των 29,2 δισ. ευρώ το 2014 στο ιστορικό χαμηλό των 1,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2024. Ο μέσος δείκτης ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών είναι πλέον χαμηλότερος 7%, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι αυξημένο με τα πρότυπα της Ευρωζώνης.
Καθυστερούν τα έργα υποδομής
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δημοσιονομική πειθαρχία αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και σημειώνουν ότι η δημοσιονομική θέση αναμένεται να παραμείνει σταθερή το επόμενο διάστημα.
Η Κύπρος, αφού σημείωσε πλεόνασμα περίπου 2,0% του ΑΕΠ το 2023, το δημοσιονομικό ισοζύγιο βελτιώθηκε περαιτέρω το 2024, λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων που ξεπερνά τις αυξανόμενες δαπάνες. Τα κρατικά έσοδα σημειώνουν θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι ισχυρότερες κοινωνικές εισφορές, τα περισσότερα έσοδα από φόρους εισοδήματος εταιρειών και φυσικών προσώπων και οι εισπράξεις ΦΠΑ να αυξηθούν.
Επί των δαπανών, οι μισθοί του δημόσιου τομέα προβλέπεται να αυξηθούν, αντανακλώντας την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, θα επωφεληθούν οι δημόσιες επενδύσεις και τα έργα που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP). Κοιτάζοντας το μέλλον, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του γερμανικού κολοσσού, αναμένουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα να παραμείνει θετικό, αλλά να καταγραφεί μια ελαφρά μείωση από το τρέχον επίπεδο. Οι κίνδυνοι σημειώνουν γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές δεν έχουν εξαφανιστεί, συμπεριλαμβανομένων τω πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών ή καθυστερήσεων υλοποίησης σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, όπως ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου.
Η Allianz σημειώνει ότι η φετινή έκθεση παρέχει μια επισκόπηση για τους κινδύνους που αφορά τις επιχειρήσεις λόγω των εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο κάθε χώρας και διεθνές περιβάλλον το 2025. Ο Άτλας Κινδύνων Χώρας παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για το οικονομικό, πολιτικό και το επιχειρηματικό πλαίσιο, καθώς και παράγοντες βιωσιμότητας, που επηρεάζουν εταιρείες σε 83 οικονομίες. Η έκθεση Country Risk Atlas έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να ενημερώνονται για αποφάσεις και να αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους και ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Οι συντάκτες αναφέρουν ότι βελτιώσεις κινδύνου χώρας έχουν καταγραφεί σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2024, η Allianz Trade αναβάθμισε αξιολογήσεις κινδύνου 48 χωρών (+27 έναντι 2023) και υποβαθμίστηκε μόνο πέντε (+1 έναντι 2023). Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν μερική ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και των συνθηκών χρηματοδότησης σε όλες τις περιφέρειες. Αναβαθμίσεις διανεμήθηκαν κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, με την Λατινική Αμερική να έχει δει τις περισσότερες (13), ακολουθούμενη από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης (10) και την Ασία (9). Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες υποβαθμίσεις παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν, του Ισραήλ και του Κουβέιτ.
Πώς βγαίνει η βαθμολογία
Ο βαθμός χώρας λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές ανισορροπίες, την ποιότητα του επιχειρηματικού κλίματος και την πιθανότητα πολιτικών κινδύνων.Είναι σε κλίμακα έξι επιπέδων τρέχει από το AA στο D, στο οποίο το AA είναι το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου και το D είναι το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ενώ οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, χάρη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, την ανάκαμψη των πιστωτικών ροών και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να παρουσιάζουν λιγότερο ευνοϊκές επιχειρηματικές συνθήκες, ενώ οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαγρυπνούν όσον αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξής τους, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων και του αυξανόμενου ρεύματος προστατευτισμού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο πολύπλοκες, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντική την παρακολούθηση της αξιολόγησης κινδύνου κάθε χώρας», δηλώνει η Aylin Somersan Coqui, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Allianz Trade.
Σύμφωνα με την Allianz Trade, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να διαταράξουν τη θετική δυναμική των επιχειρήσεων το 2025-2026. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν: γεωπολιτικές εντάσεις σε μια περίοδο που οι κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές συγκρούσεις εντάθηκαν στα τέλη του 2024. Κίνδυνοι εμπορικού πολέμου: αυξανόμενος προστατευτισμός και το ενδεχόμενο εμπορικών συγκρούσεων πλήρους έκτασης. Πολιτικές αναταραχές και πόλωση στις προηγμένες και αναδυόμενες αγορές.
Πηγή: philenews.com