Tuesday, October 8, 2024
Home » Ονούφριος Κουλάς: Άτολμη και αναποφάσιστη η Κυβέρνηση για το καλώδιο

Ονούφριος Κουλάς: Άτολμη και αναποφάσιστη η Κυβέρνηση για το καλώδιο

0 comments

Σε γραμμή σκληρού ροκ κατά της Κυβέρνησης κινείται ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλάς, ο οποία επιρρίπτει ευθύνες για τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Μιλά για ασπόνδυλη Κυβέρνηση που την χαρακτηρίζει η αναποφασιστικότητα και η ατολμία και η οποία κρύβεται πίσω από την ΡΑΕΚ και άλλες διαδικασίες, για αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και τώρα καλείται να διαχειριστεί.

Τονίζει πώς η θέση τουΔημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής αξίας και τα οφέλη που προκύπτουν δεν ποσοτικοποιούνται και δεν βρίσκονται σε καμιά μελέτη. Σχολιάζει την εσωκομματική διαφωνία με τη διαφορετική θέση που εκφράζει ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση ασκεί και στην οικονομικής της πολιτική, χαρακτηρίζοντας την ως αλλοπρόσαλλη, ενώ δεν κρύβει την ενόχληση της Πινδάρου για την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην δημοσιογραφική διάσκεψη της προέδρου του ΔΗΣΥ. Ρίχνει μάλιστα το γάντι στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσεχτικά καλώντας τον να πει εάν μετάνιωσε που ήταν δέκα χρόνια Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

– Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται στην επικαιρότητα και φαίνεται να δημιουργεί διαφωνίες και εντάσεις. Πώς το αντικρίζετε στον Δημοκρατικό Συναγερμό;

– Τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα θεωρούμε ότι είναι ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής αξίας. Η έννοια της πλήρους σύνδεσης με την Ευρώπη, η αξία της άρσης της ενεργειακής μας απομόνωσης καθώς και το πλεονέκτημα της ενεργειακής ασφάλειας σε τυχόν απρόσμενες συνθήκες (π.χ. Μαρί) είναι μερικά από τα οφέλη που δεν ποσοτικοποιούνται και δεν βρίσκονται σε καμία μελέτη. Φανταστείτε μόνο να συζητούν στην Ευρώπη για ενεργειακούς σχεδιασμούς για δεκαετίες στο μέλλον ή να θέλει η Ευρώπη να ενωθεί με γειτονικές μας χώρες και η Κύπρος εκούσια να απουσιάζει.

– Ποιος θεωρείτε έχει την ευθύνη επεξήγησης όλων αυτών;

– Πρωτίστως η κυβέρνηση. Ούτε η ΡΑΕΚ ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε οι Βουλευτές. Αυτή έχει την ευθύνη.

– Δηλαδή διαφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα; Πως τους αξιολογείτε;

– Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ασπόνδυλη, με αναποφασιστικότητα και ατολμία. Θα θυμάστε πως πριν λίγες μέρες συμφώνησαν στη χρηματοδότηση πριν το 2030 και την επόμενη μέρα το πήραν πίσω. Δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα κρύβονταν πίσω από τη ΡΑΕΚ και άλλες διαδικασίες. Ήθελαν να μεταθέσουν τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις, στις πτυχές που είναι πολιτικές, σε έναν ανεξάρτητο –τεχνοκρατικό- θεσμό. Οι ίδιοι δημιούργησαν τα αδιέξοδα που καλούνται τώρα να διαχειριστούν, όταν το έργο έφτασε μια ανάσα πριν από την κατάρρευση.

– Την παρέμβαση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας την προηγούμενη βδομάδα πώς την είδατε;

– Γνωρίζαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για αυτό το έργο. Πιστεύω εντάσσεται στην πάγια πολιτική τους για ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και απεξάρτησή της από χώρες όπως η Ρωσία που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο. Επίσης, εντάσσεται στην προσπάθεια για την καλύτερη συνεργασία όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η παρέμβαση ήταν πολιτική. Σε μια συζήτηση που αναδείχθηκε το λεγόμενο γεωπολιτικό ρίσκο ήθελαν να δώσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα.

– Μα και σε εσάς υπάρχουν διαφωνίες. Οι Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης δεν παρέστησαν ούτε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτό κάτι δείχνει;

– Όχι, δεν νομίζω. Η συνεδρία έγινε για πολλά θέματα και αυτό προστέθηκε τελευταία στιγμή λόγω της επικαιρότητας. Επίσης θέλω να τονίσω ότι στη συνεδρία συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις γύρω από το καλώδιο. Όχι η δεδομένη και δεδηλωμένη θέση της παράταξης που υπάρχει εδώ και χρόνια.

– Δεν έχετε πρόβλημα όμως με τις δημόσιες διαφωνίες;

– Καταρχάς αντιλαμβάνομαι ότι ουδείς είναι εναντίον του καλωδίου ως θέμα αρχής αλλά εκφράζονται ανησυχίες και ενστάσεις επί επιμέρους ζητημάτων που δίδεται ίσως υπερβολική έμφαση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν φιμώνουμε ποτέ κανέναν. Το ιδεατό βεβαίως είναι να συζητούμε έγκαιρα στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζεται κοινή προσέγγιση, τουλάχιστον για τα μεγάλα θέματα.

– Πάντως ο κ. Νεοφύτου είπε σε δηλώσεις του πώς δεν έχει κάποια αξιόπιστη έρευνα ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερη ενέργεια και ότι δεν θεωρεί ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί οποιοδήποτε ενεργειακό έργο πριν τη λύση του Κυπριακού.

– Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το καλώδιο σίγουρα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Συνήθως αυτό σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Άλλωστε αυτοί που παράγουν ρεύμα στην εγχώρια αγορά, ίσως δικαίως ανησυχούν. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, πιστεύω, να διαπραγματευθεί τους όρους και τις διασφαλίσεις που χρειαζόμαστε ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές και την οικονομία. Αν δεν το καταφέρει η κυβέρνηση και δεν ζυγίσει τα γεωπολιτικά οφέλη ταυτόχρονα όσο πρέπει, τότε ας αναλάβει η ίδια την ευθύνη να ακυρώσει το έργο. Όχι να το αφήσει να εκφυλιστεί με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μας εκθέτει ως χώρα. Ούτε και να κρύβεται πίσω από άλλους.

– Για την Τουρκία; Ποια η θέση σας;

– Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος. Αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι το έργο είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, έχει λάβει μια μεγάλη χορηγία ύψους €657εκ., και έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ. Θα το παραλληλίσω με την ενταξιακή μας πορεία, που μάλιστα αρχικά δεν είχε τόση μεγάλη υποστήριξη στον διεθνή παράγοντα. Τότε μας απείλησε πραγματικά η Τουρκία για «άνευ όρων αντίδραση». Σταματήσαμε; Όχι. Είχαμε βεβαίως ένα ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη, που ήξερε να ελιχθεί, να οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη από κοινού με την Ελλάδα για να επιτευχθεί ένας ύψιστος εθνικός στόχος. Το πολιτικό πλαίσιο που δημιούργησε, δεν επέτρεψε στην Τουρκία να αντιδράσει.

– Το θέμα πιστεύετε μπορεί να έχει τον όποιο αντίκτυπο στο Κυπριακό; Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη διασύνδεση με την Τουρκία.

– Η τουρκική πλευρά μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Θεωρώ γενικότερα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί μπορούν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για μια συνολική λύση. Μαζί βεβαίως με πολλές άλλες κινήσεις. Άρα με σωστούς πολιτικούς σχεδιασμούς η ηλεκτρική διασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για το Κυπριακό.

– Αναμένετε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό;

– Όλα καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια από πλευράς Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, δεν γνωρίζω τι θα πράξει τελικά. Χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική για να την αναγκάσουμε να απομακρυνθεί από την απαράδεκτη θέση των δύο κρατών και να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο.

– Βλέπετε να έχει ο Πρόεδρος μια τέτοια στρατηγική;

– Νομίζω πως όχι. Δυστυχώς. Βλέπω να αναλώνει πολύ περισσότερη ρητορική προσπάθεια στο εσωτερικό, παρά για να πείσει επί της ουσίας αυτούς που πρέπει. Θα πω μόνο ένα παράδειγμα. Ο Πρόεδρος βιάστηκε να εξαγγείλει τη δική του αποδοχή στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για τριμερή τον Αύγουστο για να το ακούσουμε εμείς. Αλλά στην πράξη, αυτή του η προαναγγελία έδωσε διέξοδο στον Τατάρ για να σκοτώσει την πρωτοβουλία, χωρίς κανένα πολιτικό κόστος. Τουναντίον, παρέμειναν στη δική μας πλευρά σκιές στο εξωτερικό για την πραγματική μας βούληση.

– Για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα άτυπα ευρωπαϊκά συμβούλια; Δεν το εισηγηθήκατε και εσείς;

– Να σας πω. Επιτρέψαμε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να επανέλθει στα άτυπα ευρωπαϊκά συμβούλια μετά από πέντε χρόνια. Με ποιο αντάλλαγμα; Εμείς είχαμε πει ότι αυτή θα ήταν μια θετική πρωτοβουλία αλλά με τη θέση να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Δηλαδή να επανέλθει η Τουρκία στη συμφωνημένη βάση λύσης. Δηλαδή να απομακρυνθεί από τα δύο κράτη. Τότε η κυβέρνηση αντέδρασε και μας απάντησε, έντονα μάλιστα, και μετά από λίγες βδομάδες το αποδέχθηκε χωρίς να πάρουμε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και με το πλαίσιο Γκουτέρες. Τη μια θέλουμε να επανεκκινήσουμε από εκεί που μείναμε και την άλλη αφήνουμε και ορισμένα ανοιχτά παράθυρα. Αυτό δίνει στην Τουρκία δυνατότητα για τη δική της προπαγάνδα.

Η Αννίτα έχει τον πρώτο λόγο για τις προεδρικές

Ας πάμε και λίγο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ξεκινήσατε διεργασίες;

Όχι αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ενδοκομματικές μεταρρυθμίσεις και η αναδιοργάνωση που εξήγγειλε η Πρόεδρος. Επίσης, προγραμματίζουμε από σήμερα και μέχρι το τέλος του χρόνου να παρευρεθεί η ηγεσία σε ολόκληρη την Κύπρο, κάνοντας πράξη την πολιτική να βρισκόμαστε κοντά στη βάση και να συζητάμε, όχι μόνο πριν από τις εκλογές. Προετοιμαζόμαστε επίσης και για τις συζητήσεις ενόψει του προϋπολογισμού με τις δικές μας εισηγήσεις που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση και στον δημόσιο διάλογο. Αλλά να είστε βέβαιος ότι θα αρχίσουμε έγκαιρα και οργανωμένα την προσπάθεια και για τις εκλογές. Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.

Τα σενάρια για το 2028 θέλουν την πρόεδρο του ΔΗΣΥ υποψήφια πρόεδρο. Η ίδια είπε ότι δεν σκέφτεται το 2028. Η θέση του κόμματος ποια είναι;

Σίγουρα δεν είναι η ώρα να συζητούμε για τις προεδρικές. Είναι πολύ μακριά. Πρέπει να σκεφτόμαστε άλλες προτεραιότητες, και σωστά το έθεσε η πρόεδρος. Μας ενδιαφέρει να είμαστε κοντά στον κόσμο, να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του, να υποβάλλουμε εισηγήσεις και να είμαστε ωφέλιμοι με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή και δημόσια. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μέχρι τότε. Πάνω από όλα είναι το καλό της πατρίδας μας. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «θέση του κόμματος». Θεωρώ ωστόσο, και μπορώ να το πω, ότι η Αννίτα έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι ήταν πάντοτε. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσουμε πιστά τις καταστατικές μας διαδικασίες.

– Πριν λίγες μέρες ξέσπασε αναπάντεχα θα έλεγα, αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την Παιδεία. Πως προέκυψε αυτό;

– Συμφωνώ με το «αναπάντεχα». Κάναμε μια δημοσιογραφική διάσκεψη με εποικοδομητικές εισηγήσεις. Δεν ισοπεδώσαμε τίποτα, ούτε είπαμε διαφωνούμε εφ’ όλης της ύλης ή με τη φιλοσοφία. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μας επιτεθεί και κατά ένα τρόπο να μας πει ότι δεν δικαιούμαστε να μιλάμε. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο. Η δημοκρατία επιβάλλει τον σεβασμό σε όλες τις απόψεις. Ασκούμε τον δικό μας αντιπολιτευτικό ρόλο όπως επιβάλλεται.

– Σας ξένισε η αναφορά του Υπουργείου για τα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ;

– Βεβαίως. Μα είναι σχήμα οξύμωρο. Σε ποια κυβέρνηση υπηρέτησε για δέκα ολόκληρα χρόνια ο κ. Χριστοδουλίδης; Από ποια κυβέρνηση αναδείχτηκε; Το μετάνιωσε δηλαδή; Αν ναι, ας το πει καθαρά και δημοσίως. Επίσης θέλω να τονίσω με έμφαση πως αν σήμερα υπάρχουν πλεονάσματα και μπορούμε να εξαγγέλλουμε και να κάνουμε σχεδιασμούς για πολλές νέες, επωφελείς πολιτικές, αυτό οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Αν το αμφισβητεί κι αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης να βγει και να το πει.

– Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκαν οι προτάσεις νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις. Γιατί δεν περιμένατε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης;

– Τα περιμέναμε εδώ και δέκα μήνες, όταν είχαν δεσμευτεί κατά την προηγούμενη συνεδρία. Ακόμη να έρθουν. Όταν θα έρθουν ασφαλώς θα τεθούν για παράλληλη συζήτηση. Βεβαίως με αυτά που ακούσαμε δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νέο ή κάτι ουσιαστικό. Για την εθελοντική αποποίηση και για την αύξηση στο 65, υπάρχουν ήδη προτάσεις νόμου, καλύτερες μάλιστα.

– Δηλαδή δεν συμφωνείτε η εθελοντική αποποίηση να μην αφορά τους υφιστάμενους αξιωματούχους;

– Θα ήταν πολύ προκλητικό. Ο Πρόεδρος πρωτίστως αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είναι πολύ προσεχτικοί σε αυτό το θέμα. Και μένω ως εδώ. Πάντως αντί να γίνονται εξαγγελίες και μετά από λίγους μήνες να εξαγγέλλονται ξανά, καλύτερα είναι να ετοιμάζονται τα νομοσχέδια και να έρχονται. Το ίδιο έγινε και με τις υπόλοιπες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ουδόλως πρωτοποριακές ή νέες ιδέες είναι.

– Για ποιες μιλάτε;

– Η ψήφος στην ηλικία των 17, η αυτόματη εγγραφή νέων ψηφοφόρων, το όριο συνταξιοδότησης των αξιωματούχων στα 65. Για όλα αυτά υπάρχουν ήδη προτάσεις νόμου. Τι νέο και πρωτοποριακό έχει φέρει η κυβέρνηση δηλαδή;

– Ας περάσουμε και στα θέματα Οικονομίας. Πως αξιολογείτε την κυβερνητική πολιτική; Ο κόσμος δυσανασχετεί για την ακρίβεια…

– Το ελάχιστο που μπορώ να πω είναι πως έχουμε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Τη μια μιλάνε για ακρίβεια και την άλλη επαναφέρουν τη φορολογία στα καύσιμα και στο ρεύμα, μεσούσης μάλιστα του περασμένου καλοκαιριού. Τη μια θέλουν να συγκρατήσουν το μισθολόγιο και την άλλη δίνουν αυξήσεις και προσλαμβάνουν χιλιάδες. Δίνουν οριζόντιες αυξήσεις, δηλαδή περισσότερα σε αυτούς που έχουν τη λιγότερη ανάγκη αντί το ανάποδο. Γενικότερα θα έλεγα πως η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε πως προτεραιότητα πολιτικής έπρεπε να ήταν ο πληθωρισμός και η αντιμετώπιση των συνεπειών του. Είναι για αυτό πιστεύω που υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία.

– Πάντως τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά…

– Ναι, σίγουρα. Οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά την πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές αλλά και οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος έφεραν σημαντικά έσοδα στο κράτος. Η δική μας κριτική έγκειται στο ότι η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε να διογκώσει τις κρατικές ανελαστικές δαπάνες. Σε μια κακή συγκυρία τα έσοδα μειώνονται αλλά οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται. Συνεπώς η ανησυχία μας αφορά το μέλλον και όχι το σήμερα. Αφορά επίσης τον τρόπο κατανομής των αυξημένων εσόδων.

Δηλαδή, τι εννοείτε; Η κατανομή των εσόδων είναι λανθασμένη;

– Σε ένα βαθμό ναι. Θα θέλαμε μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων να πηγαίνει σε αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία (αντιμετώπιση κυκλοφοριακού, αποθήκευση ενέργειας για να μην χάνεται η ενέργεια από ΑΠΕ κ.ά.) καθώς επίσης και σε κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

– Σαν ποιες;

– Έχουμε εδώ και καιρό προσδιορίσει πως στις παρούσες συνθήκες, που συντρέχουν τα αυξημένα επιτόκια, που δεν είχαμε στο παρελθόν, περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί- εκτός από τις ευάλωτες ομάδες- στις οικογένειες με παιδιά και φοιτητές, στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν βλέπουμε αυτά από πλευράς κυβέρνησης. Βάλαμε προτάσεις όπως η διεύρυνση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας, και το οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα. Θα θέλαμε επίσης να δούμε περισσότερα για τη στεγαστική πολιτική.

– Μα ούτε εσείς αντιμετωπίσατε αυτό το σοβαρό πρόβλημα…

– Έχετε δίκιο. Αλλά το πρόβλημα αυτό διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την πανδημία, και συνεχίζει να λαμβάνει ακόμη δραματικότερες διαστάσεις. Αν υποτιμήθηκε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει και η παρούσα κυβέρνηση να το υποτιμά. Αφορά όλους τους νέους, τον θεσμό της οικογένειας και την κοινωνική συνοχή στην πατρίδα μας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More