Thursday, October 10, 2024
Home » Μέχρι τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τις έξυπνες καλλιέργειες

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τις έξυπνες καλλιέργειες

0 comments

Ο «ευφυής έλεγχος» στις καλλιέργειες μπορεί να επιτευχθεί από τους γεωργούς, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις για «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων», του Στρατηγικού Σχεδίου ΚοινήςΑγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Η προκήρυξη, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου, έχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων τις 29 Νοεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα μιας περιοχής αποτελούν βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.

Σημειώνεται ότι η «γεωργία ακριβείας» είναι μια σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης των γεωργικών τεμαχίων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση έτσι ώστε να λαμβάνονται σωστότερες αποφάσεις στην παραγωγική διαδικασία με ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο «ευφυής έλεγχος» στις καλλιέργειες μπορεί να επιτευχθεί από τους γεωργούς, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις της Προτεραιότητας 7 της τρέχουσας προκήρυξης της Παρέμβασης 4.1.1 «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Η προκήρυξη, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου, έχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων τις 29 Νοεμβρίου 2024.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αυτή την Προτεραιότητα, προωθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας τις γεωργικές πρακτικές σε βέλτιστες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι επενδύσεις που καλύπτονται είναι 1. Αγρο-μετεωρολογικός σταθμός: Ένα σύστημα που αναπροσαρμόζει την άρδευση με βάση ανατροφοδότηση πληροφορίας (μοντέλου άρδευσης), ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για πρόβλεψη ασθενειών (μοντέλου φυτοπροστασίας) και 2. «Έξυπνος» ηλεκτρονικός υδρομετρητής: Έχει δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, καταγραφής της κατανάλωσης νερού άρδευσης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας τήρηση ιστορικού κατανάλωσης.

Οπως αναφέρεται, η χρήση των σύγχρονων αγρο-μετεωρολογικών σταθμών, των έξυπνων υδρομετρητών και η αδιάλειπτη καταγραφή και επεξεργασία κλιματικών και εδαφικών παραμέτρων, αναμένεται να προσφέρει εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, καθώς οι γεωργοί θα εφαρμόζουν τη βέλτιστη δόση και συχνότητα άρδευσης, με βάση τις ακριβείς ανάγκες των καλλιεργειών τους, βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, με την εφαρμογή μοντέλων φυτοπροστασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξή και απόδοση των καλλιεργειών τους, μείωση του κόστους παραγωγής, με τη βελτιωμένη και την ελεγχόμενη διαχείριση των εισροών και προστασία του περιβάλλοντος, με την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος από εκπλεύσεις θρεπτικών στοιχείων που προκαλούνται από τις υπεραρδεύσεις.

Οι προτεινόμενες επενδύσεις μπορούν να εφαρμοστούνατομικά ή συνδυαστικά σε όλες τις προβλεπόμενες καλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά τους αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς και “έξυπνους υδρομετρητές” αναφέρεται ότι πρόκειται για ευφυή συστήματα ελέγχου, καταγραφής, επεξεργασίας δεδομένων και λήψης αποφάσεων.

Οι σταθμοί, προστίθεται, αποτελούνται από δίκτυο αισθητήρων, οι οποίοι καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο διάφορες παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του αέρα, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, το ύψος βροχής, η βαρομετρική πίεση, η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία και η υγρασία του εδάφους, η άνω και κάτω υγρασία τεχνητού φύλλου. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε βάση δεδομένων κλίματος για επεξεργασία, παρουσίαση και αποθήκευση.

Το λογισμικό σύστημα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει μοντέλο εκτίμησης υδατικών αναγκών και μοντέλο πρόγνωσης ασθενειών, για τον έλεγχο της άρδευση, και ειδοποίηση για πιθανή χρήση φυτοπροστατευτικών με βάση τις ενδείξεις των αισθητήρων.

Τα πλείστα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι σε θέση να ειδοποιούν το χρήστη και για πιθανή εμφάνιση παγετού καθώς και για ασυνήθιστα υψηλών παροχών νερού στο σύστημα (όπως συμβαίνει σε περίπτωση απωλειών αγωγού).

Οι έξυπνοι υδρομετρητές είναι ηλεκτρονικού τύπου υδρομετρητές συζευγμένοι με συσκευή καταγραφής γεγονότων. Πρόκειται για υδρομετρητές, οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και διαδίκτυο. Σκοπός είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση και η καταγραφή του νερού άρδευσης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη στοχευμένη Παρέμβαση για προώθηση της εφαρμογής έξυπνων συστημάτων άρδευσης αποτελεί μέρος (Προτεραιότητα 7) της νέας προκήρυξης της Παρέμβασης 4.1.1, η οποία δομείται στη βάση 7 Προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνέχεια διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά στην υποβολή αίτησης για επιχορήγηση της επένδυσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας στα τηλέφωνα 22763547 και 22760458 (Κλάδος Χρήσης Γης και Ύδατος).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More