Thursday, July 18, 2024
Home » Κτηματομεσίτες: Ζητούν κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης για να πέσουν τα ενοίκια

Κτηματομεσίτες: Ζητούν κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης για να πέσουν τα ενοίκια

0 comment

Κτηματομεσίτες: Ζητούν κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης για να πέσουν τα ενοίκια

Έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να εξαλειφθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται σε ζωτικής σημασίας τομείς της κυπριακής οικονομίας από την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων ημερήσιας ενοικίασης απευθύνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Το φαινόμενο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή κοινωνία με τον πληθωρισμό και τα ψηλά επιτόκια να καθιστούν δύσκολη έως και ανέφικτη την απόκτηση στέγης, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στην λύση του ενοικίου. Ενώ η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών αυξάνεται, η προσφορά ακινήτων δεν είναι ανάλογη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να βρίσκονται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντίστοιχες με έναν μηνιαίο μισθό.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε: «Η ημερήσια ενοικίαση αποστερεί από την κυπριακή αγορά των ακινήτων χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρονται προς μακροχρόνια ενοικίαση. Εμείς ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης προσιτής στέγης, αλλά και για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Όσο η κυβέρνηση μένει άπραγη τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα καθώς ως επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πολλοί αγοραστές/επενδυτές αποκτούν νεόδμητες και μεταχειρισμένες κατοικίες για να τις ενοικιάζουν σε ημερήσια βάση. Συνεπώς η προσφορά ουδέποτε θα συναντήσει τη ζήτηση και έτσι οι τιμές των ενοικίων θα παραμείνουν απρόσιτες για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που δεν μπορεί να αγοράσει κατοικία. Το πρόσφατο παράδειγμα της Βαρκελώνης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι από το 2029 δεν θα διατίθενται στην πόλη καταλύματα με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, είναι ενδεικτικό της ορθότητας της θέσης που εκφράζει το Συμβούλιο. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια, αλλά με πράξεις και είναι καιρός οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η κοινωνία υποφέρει. Μόνο με την απαγόρευση της ημερήσιας ενοικίασης θα αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και θα έχουμε μείωση στις τιμές των ενοικίων σε όλες τις πόλεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν».

Ο αρνητικός αντίκτυπος στην τουριστική εικόνα της Κύπρου είναι επίσης σημαντικός. Όπως έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν το Συμβούλιο υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους ή παρουσιάζουν ακόμη και παραπλανητικές φωτογραφίες στους υποψήφιους ενοικιαστές για να τους δελεάσουν. Ως εκ τούτου το Συμβούλιο εισηγείται να αδειοδοτούνται για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More