Sunday, December 8, 2024
Home » Κεραυνός: Ψηφίστε τον φόρο 15% στις πολυεθνικές για να μην διασυρθούμε

Κεραυνός: Ψηφίστε τον φόρο 15% στις πολυεθνικές για να μην διασυρθούμε

0 comments

Το κακό προηγούμενο με τις αμφισβητούμενες φορολογικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στο παρελθόν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την χώρα για το ζήτημα της επιβολής ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%.

Όπως φαίνεται, είναι δύσκολη η εφαρμογή προς το παρόν plan b, κάτι που απαιτούν επιτακτικά οι επηρεαζόμενοι φορείς. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Επισημαίνεται πως η απουσία ορθής και έγκαιρης εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευρωπαϊκή οδηγία συνοδεύεται με τον κίνδυνο διασυρμού του ονόματος της χώρας μας ως φορολογικού παραδείσου, σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες για αντιμετώπιση των συστάσεων στην ΕΕ, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης, για αποσύνδεση της χώρας από τον χαρακτηρισμό ως δικαιοδοσίας επιθετικών φορολογικών πρακτικών.

Υποδεικνύεται επίσης πως δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι συστημικές επιδράσεις που θα επέλθουν στις αξιολογήσεις της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης με τυχόν υποβάθμιση, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία.

Με επιστολή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ζητά την άμεση έγκριση του νομοσχεδίου για τον φόρο 15% σε πολυεθνικές πριν από το τέλος του χρόνου.

«Κατανοώ τις ανησυχίες των οικείων φορέων που προκύπτουν από την προτεινόμενη θεμελιώδη μεταρρύθμιση και τις συνέργειες της με το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, όμως θα ήθελα να επισημαίνω για ακόμη μια φορά τη σημαντικότητα έγκρισης του νομοθετήματος πριν από το πέρας του τρέχοντος έτους, ενόψει των διαδικασιών που έχει κινήσει η ΕΕ με την απόφαση της καταχώρηση προσφυγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατία στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη έγκριση κοινοποίησης μέτρων εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2523 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2023, με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ευρωπαϊκοί σκόπελοι

Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που στάλθηκε στη Βουλή, παράλληλά με την ετοιμασία του νομοσχεδίου εξέτασε διάφορα σενάρια, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιμετώπισε κυρίως τους σκοπέλους των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και την προστιθέμενη αξία τους σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της δημοσιονομικής επίπτωσης.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως το υπουργείο προτίθεται να εντάξει εντός του 2025 την επαναξιολόγηση και τον σχεδιασμό δυνητικών κινήτρων και της μορφής που μπορούν να πάρουν χωρίς να υπονομεύουν τους κανόνες του Πυλώνα 2.

Διπλή φορολόγηση

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως η παγκόσμια εικόνα δείχνει πως οι δομές των πολυεθνικών ομίλων είναι τέτοιες ώστε να έχουν παρουσία σε έστω μια δικαιοδοσία που εφαρμόζει τους συγκεκριμένους κανόνες, περιορίζοντας σημαντικά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων των εταιρειών για μετεγκατάσταση τους από την Δημοκρατία.

Προειδοποιεί πως οι σκέψεις για απόκλιση από την σχετική οδηγία της ΕΕ με τη σαφή συμπερίληψη εθνικών εξαιρέσεων θα οδηγήσει σε διπλή φορολόγηση του ομίλου, καθώς το πλαίσιο της Κύπρου δεν θα αναγνωρίζεται, κάτι το οποίο θα σπρώξει τις εταιρείες σε φυγή.

«Η απουσία οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει τους κανόνες του Πυλώνα 2 στην ΚΕ, αυτόματα μετατοπίζει την επιπρόσθετη φορολόγηση που προκύπτει για ένα επηρεαζόμενο όμιλο από την ΚΔ σε άλλες δικαιοδοσίες».

Όχι από Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή πως είχε διαβουλευθεί με την ΕΕ για την πρόταση της συγκεκριμένης ευρωπαικής οδηγίας ζητώντας σειρά αλλαγών, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Η Δημοκρατία διερωτήθηκε κατά πόσο η εφαρμογή των κανόνων του Πυλώνα 2 σε ευρωπαϊκό επιπεδο θα μπορούσε να μην είναι υποχρεωτική. Η ΕΕ επικαλέστηκε τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς μέσω επιβολής ομοιόμορφων κανόνων στα κράτη μέλη, καθώς αυτό θα συνεπαγόνταν απώλεια εσόδων στην επικράτεια της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, οι προσπάθειες της Δημοκρατίας ήταν άκαρπες καθώς δεν είχαν υποστηριχθεί από τους θεσμούς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο των αρμόδιων υπουργών, καθώς μια τέτοια προσαρμογή θα ακύρωνε την καθολικότητα και την ομοιομορφία των παγκόσμιων κανόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αύξηση του εταιρικού φόρου, υπολογίστηκε δημοσιονομικός αντίκτυπος αυξημένων εσόδων για το 2026 μεταξύ €200 εκατ. με €250 εκατ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More