Wednesday, July 17, 2024
Home » ΕΒΕ Πάφου: Σύσκεψη με Υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας για έργα υποδομής

ΕΒΕ Πάφου: Σύσκεψη με Υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας για έργα υποδομής

0 comment

ΕΒΕ Πάφου: Σύσκεψη με Υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας για έργα υποδομής

Μετά από σχετικό αίτημα του ΕΒΕ Πάφου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Μάης και ο Αντιπρόεδρος, Χρύσης Χρυσάνθου, παρακάθησαν χθες σε σύσκεψη στη Λευκωσία με τους Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από τα έργα υποδομής της επαρχίας Πάφου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στο δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούςκαι ειδικότερα στην Α΄φάση. Ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τους αξιωματούχους του ΕΒΕ Πάφου ότι το Υπουργείο είναι σε διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία, και ξεκαθάρισε ότι σε 15 με 20 ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση ώστε το έργο να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αφού δεν είναι προς το συμφέρον της Επαρχίας ούτε και του κράτους η όποια ενδεχόμενη εμπλοκή ή παγοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τη Β’ Φάση του δρόμου, από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, ο κ. Μάης τόνισε εκ νέου τη θέση του Επιμελητηρίου, ότι αυτή θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις όποιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην Α’ φάση και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η Α’ φάση να συμπαρασύρει την Β’ φάση σε ναυάγιο ή άλλες καθυστερήσεις.

Ο Αλέξης Βαφεάδης και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Ελευθέριος Ελευθερίου, επεσήμαναν ότι η Β’ φάση του έργου δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και ότι τα Δημόσια Έργα εκτιμούν την έναρξη διαδικασιών και μελετών περί τα τέλη του 2025. Ο κ. Μάης ανέφερε ότι το ΕΒΕ Πάφου δεν συμφωνεί με τα χρονοδιαγράμματα αυτά και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών.

Σε σχέση με το δρόμο πρόσβασης προς το Αεροδρόμιο Πάφου από το ποταμό της Έζουσας ο Γιώργος Μάης τόνισε στους δύο Υπουργούς ότι το Επιμελητήριο έχει πράξει ότι ήταν δυνατό ώστε να διευκολυνθεί η Κυβέρνηση και να μπορέσει να προχωρήσει στη λήψη τελικής απόφασης. Ανέφερε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί και στις περιπτώσεις έκδοσης αρνητικών γνωμοδοτήσεων να υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση, διαφάνεια και ορθή διαβούλευση και παράλληλα να προτείνονται εναλλακτικές λύσεις οι οποίες να είναι εφαρμόσιμες. Συναξιολογώντας όλα τα δεδομένα αμφότερες πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, στις αρχές του Αυγούστου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πρόσφατη απόρριψη από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, της μελέτης που υποβλήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την κατασκευή κυματοθραυστών μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων, στην βόρεια περιοχή της Πάφου, η οποία οριοθετείται δυτικά από την βραχώδη έξαρση παρά το ξενοδοχείο Anassa και ανατολικά μέχρι το όριο του κόλπου Πωμού και της κοινότητας Παχύαμμου. Η πρόταση αφορούσε την κατασκευή 43 κυματοθραυστών σε πέντε υποπεριοχές και σκοπός του έργου είναι ο περιορισμός της έντονης διάβρωσης που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μάης τόνισε με έμφαση ότι είναι ανεπίτρεπτο και εντελώς απαράδεκτο να εκπονούνται μελέτες για τις οποίες το κράτος ξοδεύει μεγάλα ποσά και κάποιες άλλες Υπηρεσίες να παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν και απλά με την ολοκλήρωση τους να τις απορρίπτουν και η αναφορά γίνεται σαφέστατα για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις λεπτομέρειες περιλαμβανομένου του τρόπου κατασκευής.

Το θέμα της διάβρωσης των ακτών στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ σοβαρό, έχει δε επιβεβαιωθεί και από τον διευθυντή των Δημόσιων Έργων, γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να μελετηθούν προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες να υποβληθούν μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τα έργα βασικής υποδομής της επαρχίας και θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More